Instal·lacions

Un projecte de país

Gemma Riu, CEO de Bomosa, l’empresa que ha guanyat la concessió del centre residencial a Sud Radio, destaca que situarà Andorra en el món de l’esport

Un projecte de paísSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Jordi Beal, secretari d’Estat d’Esports, va anunciar el 27 de juliol que CES (Centre Esportiu Sostenible) 2508 SLU era l’oferta gua-­nyadora que s’encarregaria de la construcció, l’explotació i el manteniment del Cramea (Centre residencial en alçada medicoespor­tiu d’Andorra) a les antigues instal·lacions de Sud Radio, al cap del port d’Envalira. Darrere de CES hi ha l’empresa andorrana Bomosa, que va ser l’única oferta que es va presentar al concurs d’una de les actuacions més emblemàtiques del Govern de Martí en l’àmbit esportiu. Gemma Riu, CEO de Bomosa, explica al Diari les raons que han portat l’empresa a apostar pel projecte, que reconeix que és “de risc”, amb una rendibilitat a llarg termini, però al qual “no es podia renunciar” pensant en clau de país i en la riquesa que hi pot generar.

“Abans de presentar-nos al concurs vam fer un petit procés de recerca i investigació per veure què havíem de fer per presentar un bon projecte. Vam aconseguir la col·laboració del CAR (centre d’alt rendiment) de Sant Cugat, del doctor Bernat Escoda, hem parlat amb l’equip Movistar de ciclisme, amb esportistes retirats, amb entrenadors del CAR... Volíem veure si el projecte tenia sentit i el feedback va ser molt positiu”, va explicar Riu. La conclusió bàsica és que “Andorra reuneix unes condicions espectaculars per acollir un CAR. Té alçada, tranquil·litat, aire no contaminat, seguretat, la gent no aclapara els esportistes pel carrer, no et roben, no et segresten... Per això ja estan venint esportistes professionals, tot i que entrenen en llocs diferents i el país en global no se’n beneficia tant”.

Entrenaments en altura

Els estudis assenyalen que un mètode ideal per augmentar el rendiment dels esportistes és l’entrenament en altura, que cada vegada estan utilitzant més professionals i amateurs i de més disciplines. En aquest sentit, el Cramea, situat a 2.500 metres d’altitud, es presenta com a ubicació ideal, tot i que amb competència als països veïns (CAR de Sierra Nevada i Font Romeu). Per què un esportista hauria de triar Andorra quan estigui acabat el Cramea pels volts del 2019 si es compleixen els terminis? “En primer lloc el cap del port és més alt i l’entorn és diferent. Aquí ets a deu minuts d’un nucli urbà i si vols baixar de compres tens tota l’oferta del país. A Sierra Nevada estàs aïllat. L’entorn aquí és molt més friendly. I a més la instal·lació permet que l’esportista hi pugui anar amb la parella, si vol”.

La comoditat és un dels aspectes que més vol diferenciar el CAR de Sud Radio –es vol canviar el nom de Cramea– respecte a la resta. En aquest sentit, Riu va apuntar que “la idea és tenir una zona per dormir similar a un hotel, no amb les lliteres que hi ha a d’altres llocs. Hi haurà una setantena d’habitacions, 15 d’individuals i la resta per a equips, de dos en dos. Tindrem un gimnàs superdiferenciat, una zona de descans, una d’alimentació i una zona mèdica, que era un dels requeriments del plec de bases”.

Un dels punts que convertiran el futur centre en únic és el fet que estarà obert no tan sols a professionals. “Estem veient que avui dia tothom fa esport. La gent fa triatlons, maratons, es compra material car... i aquesta gent no pot accedir a un CAR. Aquí, sí. Aquests esportistes diguem-ne amateurs podran tenir accés a entrenaments com els professionals. Un centre tancat només a esportistes d’elit no s’aguantaria.”

Sense signar

Tot i que el contracte de concessió no estigui rubricat –amb un parell de mesos de retard– des de Bomosa no estan preocupats pels terminis, que marquen l’inici de les obres a la primavera de l’any vinent. “Les dates sincerament no són un maldecap. És un projecte molt complex, 40 anys de concessió, el plec de bases era feixuc i entenc que el Govern, per prudència, vulgui fer les coses ben fetes”, va assegurar la directora executiva de Bomosa, que no va amagar que per fer sostenible el centre, amb un cost mínim d’11 milions d’euros, “es necessitaran uns quants anys. Si l’haguessis de fer per rendibilitat no el faries, hi ha moltes opcions més atractives i de rendibilitat més immediata. Però és un projecte de valors. Volem que es vegi Andorra com el país de l’esport”.

'UNIVERS' BOMOSA: D'ANIMALS A AJUDA A EMPRENEDORS

Bomosa és una creació de Turi Mora, que l’any 2004 va engegar aquesta societat filantròpica, preocupat pel desenvolupament sostenible de la societat, el medi ambient i els drets dels animals. Amb el temps, l’Univers Bomosa es va ampliar amb una àrea empresarial, centrada en el desenvolupament de negocis responsables i sostenibles en l’àmbit econòmic (alimentació ecològica, ecoturisme, ajuda a emprenedors). La idea és que el vessant empresarial generi uns diners que repercuteixin a l’àrea social i filantròpica i d’aquesta manera poder garantir la seva continuïtat.

tracking