Eliminats i indignats

El Don Denis Santa Coloma diu adéu a Europa amb una derrota al camp de l’Alashkert, on es queixa del tracte arbitral i denuncia agressions a la zona de vestidors

Eliminats i indignatsXavier Pujol

El Don Denis Santa Coloma va sortir eliminat i estomacat, i es va sentir humiliat ahir a Yerevan, en un partit que va perdre per 3 a 0 davant l’Alashkert armeni i que impedeix que avanci a la Lliga de Campions –l’anada de la primera ronda prèvia, al Comunal, va acabar sense gols–. Un duel sobre el qual es demanarà una investigació a la UEFA –es va fer la petició al delegat UEFA del partit que obri expedient– pel tracte rebut per part del col·legiat, el kazakh Alexandr Aliyev, així com per part del locals. Un expulsat per als armenis, abans de la mitja hora de joc i després d’una agressió a Ildefons Lima, i tres expulsions per als colomencs, de Nando al minut seixanta per doble groga, i de Cristian i Parra a les acaballes amb vermella directa, evidencien que el matx va ser de tot menys plàcid.

“No havia vist una cosa així mai. Ha estat una bogeria, amb coses que no són normals”, deia Xavi Torné, vicepresident del club, que a la recta final va deixar la llotja per dirigir-se a la banqueta veient el caire que estava prenent tot al terreny de joc. El Don Denis es queixa que l’àrbitre va faltar al respecte als seus jugadors i que els va sancionar amb molta més severitat que al rival, un equip que va jugar al límit. Al marge de les vermelles, el Santa Coloma va rebre vuit grogues per cap de l’Alashkert.

El club del Principat també denuncia com Cristian va ser agredit a l’entrada als vestidors després de ser expulsat, o el llançament d’ampolles i l’agressió a d’altres membres de l’equip. “A nosaltres se’ns demana seguretat i allà a l’accés als vestidors hi havia deu persones que no sabíem qui eren. La policia encara ens ha empentat a nosaltres”, deia Torné. El tècnic, Richard Imbernón, comentava: “Sabeu que a mi no m’agrada parlar d’això, però el que s’ha vist avui s’ha de dir. L’àrbitre ha faltat al respecte als jugadors, s’ha rigut a la cara d’un jugador... Això no es pot acceptar.”

Igualtat fins al final

Enmig de la tensió l’eliminatòria no va quedar decidida fins al final. Els locals van sortir en tromba i Don Denis va encaixar un gol als dotze minuts fruit d’un córner i amb Lima sent atès fora del camp. L’expulsió de Manasyan per agredir el defensa andorrà al minut 26 va concedir més possibilitats ofensives als d’Imbernón, que en el primer temps es van apropar amb un xut de Parra. A la segona meitat, Armero va enviar la pilota al pal en un llançament de córner directe i un minut després Nando veia la segona groga, rigorosa a criteri del Don Denis. Un gol donava el pas als del Principat i Imbernón va arriscar situant Lima en posició ofensiva. A sis minuts per al final una pèrdua de pilota va propiciar el contraatac dels armenis i Norayr Gyozalyan feia el segon. Amb el Don Denis a la desesperada arribava el tercer gol, en el minut 88, d’Artur Edigaryan. Després, Cristian s’enganxava amb un rival i era expulsat, com Parra després d’una picabaralla en la qual “ha anat a protegir un jugador nostre”, deia Torné.

A través de les xarxes socials els jugadors també expressaven la seva indignació. Ildefons Lima felicitava irònicament la UEFA per “posar un àrbitre del Kazakhstan, qui es dirigia als armenis en la seva llengua, que ha estat decisiu en el seu treball per fer guanyar els armenis. Molts interessos on els petits no els importem a ningú. Mai he vist un menyspreu major per part d’un àrbitre a qui només li ha faltat celebrar els seus gols. Una vergonya tot plegat”, deia Lima, qui denunciava agressions de la policia armènia a la zona de vestidors. “A la meva vida mai m’he sentit amb tanta impotència i tan humiliat com avui [per ahir]. Mai no havia vist àrbitres vacil·lant un equip, parlant sense cap educació i afavorint el joc brut dels rivals”, comentava Marc Rebés.

EL CAMPIÓ S'ESTRENARÀ DAVANT DE L'FC ENCAMP EN UNA LLIGA DE TRES VOLTES

El mateix dia que el Don Denis es jugava avançar en competició europea a la seu de la federació se celebrava el sorteig de la lliga de primera divisió, que per a la temporada 2016-2017 canvia de format i es disputarà a tres voltes, passant de 20 a 27 partits i conservant els tradicionals play-off, amb els quatre millors lluitant pel campionat. L’objectiu és que la temporada tingui més continuïtat i no tantes aturades.

La primera jornada, prevista per al 18 de setembre, enfrontarà els de Richard Imbernón, que defensen títol, contra l’FC Encamp, Tic Tapa Sant Julià davant del recentment ascendit Jenlai, l’FC Lusitans contra l’Assegurances Generals FC Ordino i la UE Santa Coloma contra la UE Engordany. El final de la primera volta de la fase regular marcarà els caps de sèrie per a la Copa Constitució, que quedaran exempts d’una primera ronda que arribarà el 15 de gener i en què s’enfrontaran els quatre darrers de primera contra els quatre primers de segona. La fase regular acabarà el 19 de març per donar pas a uns play-off amb sis jornades. La temporada acabarà amb la final de Copa, el 28 de maig.