Jocs sense excessos

Esports assegura en la presentació d’Andorra com a seu dels Jocs dels Petits Estats del 2021 que es racionalitzarà la despesa

49164.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La raó de l’avançament s’ha de buscar a Malta, que no podia garantir que estiguessin acabades les infraestructures que havien d’acollir l’esdeveniment. Davant d’aquesta tessitura, i per no coincidir el 2023 amb d’altres grans competicions internacionals, Andorra va decidir presentar la seva candidatura, que va ser confirmada el cap de setmana passat a San Marino per l’assemblea dels comitès olímpics dels petits països. Beal va explicar que “els Jocs són l’esdeveniment més gran en l’àmbit esportiu per a nosaltres amb presència de nombrosos esportistes del país. Per a ells és un element motivador”. El secretari d’Estat, referint-se a com s’haurien d’organitzar, va assegurar que “volem racionalitzar la despesa i d’això se n’ha d’encarregar el comitè organitzador, que hem de formalitzar. La idea no és fer un Jocs de màxims, sinó un esdeveniment molt digne i dimensionat al que tenim”. El president del Comitè Olímpic Andorrà, Jaume Martí, va assenyalar que el pressupost amb el qual es podria treballar d’aquí a cinc anys seria “de prop de tres milions d’euros, per sota dels 3,8 milions que ens van costar els de l’any 2005. És difícil dir-ho ara, perquè pot dependre de moltes coses, com ara dels preus dels allotjaments o de com voldrem fer la cerimònia d’inauguració, però creiem que pot estar per sota del pressuspost de l’anterior edició”. Un dels punts forts de la candidatura andorrana és que la majoria d’instal·lacions esportives ja estan en funcionament. L’única pega seria la pista d’atletisme de l’Estadi Comunal, insuficient per a les necessitats d’uns Jocs. Amb tot, el COA va aconseguir a San Marino que la resta de països acceptessin com a condició innegociable per organitzar els Jocs el 2021 que es mantinguessin els sis carrers d’ara. Això sí, amb millores i un nou tartan, tenint en compte que l’actual està en molt mal estat (amb clapes en alguna zona). Sobre la pista, Beal va indicar que “s’està treballant i hi ha un acord en fase preliminar amb el comú, la Federació d’Atletisme i el Govern per poder fer la renovació de la pista. Evidentment, d’aquí al 2021 segur que ho tindrem fet i d’aquí a poc temps espero que també. El que s’està treballant és en l’àmbit comunal per una qüestió d’espais”. L’altre seu que podria generar problemes és la del tennis, tot i que hi ha les pistes d’Escaldes (2) i les noves d’Encamp (2) i podria arribar-se a un acord amb instal·lacions privades perquè acabin acollint la competició.

L’any vinent, els esportsEl programa dels esports que tindran cabuda el 2021 no es coneixerà fins a la celebració l’any vinent dels Jocs a San Marino. Reglamentàriament hi ha vuit esports fixos i dos de lliure elecció per part del comitè organitzador, amb possibilitats que un d’ells no sigui olímpic si és prou practicat en la majoria de països participants. A Andorra 2005, per exemple, el programa esportiu va incloure atletisme, bàsquet 5x5, vòlei i vòlei platja, natació, ciclisme, BTT, tennis, taekwondo, tennis de taula, tir al plat, tir de precisió i judo. Els Jocs han visitat Andorra en dues ocasions, l’any 1991 i el 2005. Després de San Marino 2017, l’esdeveniment es traslladarà a Montenegro, que s’estrenarà com a organitzador el 2019, Andorra, Malta 2023 i Mònaco 2025. “És important tenir assegurat que se celebrin fins al 2025”, va comentar Jaume Martí, que creu que els Jocs “ens aporten molt i creen una motivació en els nostres atletes, que veuen que poden obtenir medalles”.

EL GOVERN ESPERA QUE L'AMA ANUNCÏI AVUI QUE ANDORRA ESTÀ AL DIA EN MATÈRIA ANTIDOPATGE

El consell de fundació de l’Agència Mundial Antidopatge (AMA) es va reunir ahir a Mont-real (Canadà) i el Govern espera que després d’aquesta trobada l’organisme anunciï que Andorra surt de la situació de no conformitat en matèria antidopatge. El nou estatus confirmaria que les accions realitzades per l’executiu compleixen les recomanacions a realitzar per tal d’adaptar les polítiques antidopatge als estàndards internacionals. En aquest sentit, és clau la creació de l’Agència Andorrana Antidopatge, que relleva la comissió estatal, i que estarà dirigida per Natàlia Font, amb nou consell. La setmana passada el cap de Govern, Toni Martí, va dir que era qüestió de dies rebre el vistiplau de l’AMA.

tracking