Jean-Michel Blanquer Ministre d'educació de França

“Ampliarem i farem més sostenible el Lycée”

El ministre d’educació francès visita el principat per reafirmar els compromisos del copríncep Emmanuel Macron durant la seva visita del setembre del 2019

“Ampliarem i farem més sostenible el Lycée”JÉRÉMY BARANDE

Creat:

Actualitzat:

Jean-Michel Blanquer, ministre d’Educació a França des del maig del 2017, visita avui Andorra per reunir-se amb la seva homòloga al Principat, Ester Vilarrubla, i trobar-se amb docents, alumnes i famílies del Lycée Comte de Foix per parlar sobre futurs projectes del sistema educatiu francès al país.

Quin és el motiu de la seva visita a Andorra?

Aquesta visita segueix la del President de la República francesa i copríncep del Principat d'Andorra del setembre del 2019, quan va expressar el desig d'una nova dinàmica per a l'ensenyament francès i jo vinc per concretar aquesta ambició. També vull trobar-me amb els professors, els alumnes i les famílies per intercanviar, escoltar i avançar plegats en els projectes que podríem tenir pel sistema educatiu francès a Andorra.

Què respon a les preocupacions dels professors?

He vingut per escoltar-los i discutirem sobres aquestes qüestions. Els professors es beneficien d'un marc propi que seguirà sent-ho. El ministeri està involucrat en una gran transformació de la gestió de les carreres dels docents, i vull que els professors d'Andorra se'n beneficiïn. Per aquest motiu, els acompanyarem millor en la seva evolució professional. Mantenir la qualitat de l'ensenyament impartit als joves andorrans a les escoles i els centres educatius del sistema educatiu francès instal·lats a Andorra és una prioritat per França. En la seva recent visita al Principat d'Andorra, el President de la República Francesa i Copríncep d'Andorra va mostrar la seva afecció al país, i la meva visita ho evidencia.

Què pot aportar aquesta visita a la relació bilateral entre França i Andorra?

Estic content de poder tornar a reunir-me amb Ester Vilarrubla, ministra d'Educació i Ensenyament Superior del Principat. Junts estem treballant per proporcionar als estudiants andorrans una escola que sigui alhora exigent i amable i que permeti el desenvolupament de tots els alumnes. Les relacions entre França i Andorra, en matèria d'educació, van més enllà de la simple cooperació entre els dos països, ja que el sistema educatiu francès és una part integral del servei de l'educació pública a Andorra, aquest és el cor de la convenció del 2013 i hi estem molt compromesos. En nom d'Emmanuel Macron, copríncep, vinc a reafirmar aquest compromís i les relacions de confiança que s'han instaurat entre els nostres països, i entre les dues administracions encarregades de l'educació.

Com veu el futur del sistema educatiu francès a Andorra?

Les prioritats pedagògiques del sistema educatiu francès a Andorra s'inscriuen en el projecte educatiu del territori. És primordial treballar per al domini dels coneixements fonamentals, insistir en el domini oral del francès, oferir un ensenyament del català, transmetre valors i preparar els alumnes per a la prossecució d'estudis i la inserció professional.

Hi ha algun projecte d'extensió del Lycée Comte de Foix?

El Lycée Comte de Foix és un orgull. Proposa formacions generals, tecnològiques i professionals i es beneficia plenament de la transformació dels centres que estan en marxa a França. Es tracta de permetre que els estudiants treballin millor, fet que els farà més exitosos després del batxillerat. Els efectius del Lycée estan en un augment constant i és cert que, amb 1.500 alumnes al principi del curs 2019, el centre, tenint en compte els locals dels quals disposa, s'ha quedat petit. Vull agrair al Govern d'Andorra que hagi posat a disposició locals que ens permetran acollir 350 estudiants addicionals de cara al curs vinent. Ens hem compromès a treballs importants amb la intenció de renovar, ampliar i fer més sostenible l'escola. En els pròxims tres anys enriquirem el projecte educatiu del Lycée amb la implementació d'una nova especialitat, digital i de les ciències informàtiques, i afegirem una menció de turisme al batxillerat en hosteleria i restauració. També estem treballant en la constitució d'una branca esportiva al voltant de l'esquí o del rugbi i desenvoluparem una branca internacional.

Quants estudiants andorrans hi ha a França?

Estem molt atents de l’accés dels estudiants andorrans als centres d’ensenyament superior de França. La delegació i el Lycée duen a terme excel·lents accions per a orientar els alumnes del sistema educatiu andorrà que volen continuar la seva educació superior a França, i les xifres ho demostren. Ara hi ha 400 andorrans que estudien a França mentre que el 2016 eren 293. Confio que des del sistema educatiu francès encara serem més actius en aquest àmbit. Instal·larem al cor del Lycée un centre d'informació i ajuda a la inscripció del sistema superior francès. El Govern francès ha preparat l'estratègia Benvinguts a França per tal d'acompanyar millor els estudiants i així donar-los un accés privilegiat a l'habitatge i oferir-los l'educació en francès com a llengua estrangera.

Com funciona el sistema de beques per als estudiants andorrans a França?

Les modalitats de beques d'educació superior per a l’any 2019-2020 s’adjudiquen per criteris socials, per ajuda al mèrit i per ajuda a la mobilitat internacional. Totes aquestes s'apliquen, sense restriccions, als estudiants andorrans.

tracking