Antoni Fillet

“El que no pot dir ningú és que no hàgim escoltat el ciutadà”

El conseller general afirma que durant aquesta legislatura s’ha aconseguit posar pau polÍtica a ordino, a més d’haver fet una inversió a la parròquia que l’ha revaloritzat

“El que no pot dir ningú és que no hàgim escoltat el ciutadà”C. F.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La parròquia d’Ordino va ser clau en les passades eleccions perquè Demòcrates per Andorra (DA) aconseguís la majoria absoluta. Antoni Fillet ha defensat els interessos de la parròquia al Consell General durant aquesta legislatura, però encara no sap si es tornarà a presentar a les pròximes eleccions.

Com valora la seva feina com a conseller?

La meva experiència al consell ha estat molt gratificant. Hem treballat dos o tres grans fronts: el tema econòmic i financer, que l’hem encarrilat força bé, i el tema territorial. He de dir que per a Ordino s’ha fet una gran feina. Feia 40 anys que no hi havia hagut massa inversió i gràcies al Govern, a la parròquia s’han arreglat per exemple la carretera, el camí ral, la via verda o els paraallaus. Aquests últims anys hem deixat una parròquia més endreçada i polida que la que nosaltres ens vam trobar.

Mai havia fet política abans.

Exacte. Vaig entrar durant el cas BPA, dels més importants de la història econòmica d’Andorra, quan encara ni havia jurat el càr­rec. Vam començar a fer reunions de caràcter d’urgència pel greu problema que se’ns plantejava a nivell econòmic i financer al nostre país. Amb aquest afer vam aprendre molt.

Com ha millorat Ordino?

Una de les coses més importants que hem aconseguit, a banda d’haver pogut donar la majoria al grup polític de DA, és haver anat de la mà amb el comú d’Ordino, fent reunions periòdiques i havent pogut sostenir els mateixos objectius per a Ordino. Una parròquia encarrilada en el turisme, en l’agricultura, en el medi ambient, l’ecologia i en el tema de la construcció. Ens ha fet revaloritzar la parròquia en un sentit positiu, i particularment n’estic molt satisfet. També hem aconseguit posar pau política a Ordino.

I el balanç que fa de Govern?

Molt positiu. Dins dels problemes que ens ha tocat viure, hem fet uns pressupostos equilibrats. S’han aconseguit coses com ara començar els treballs de desviament a l’entrada de la frontera hispanoandorrana o la llei de transferències i competències. Però també altres lleis importantíssimes relacionades amb l’ecologisme i el medi ambient, com el foment del vehicle elèctric o la llei de transició energètica i canvi climàtic. I ara està en tràmit la llei de la biodiversitat. Són lleis amb les quals podem presumir de ser un país que aposta més per l’ecologia i el respecte de les nostres muntanyes.

Ha estat una legislatura difícil?

Malgrat que se’ns critiqui, hem sabut aguantar i ens hem mantingut units per a fer més pinya i intentar tirar endavant el nostre país. Som l’únic partit que no ens hem disgregat al llarg d’aquesta legislatura i hem sabut escoltar, hem parlat amb els sectors i parlem constantment amb les persones. Tot i que no som perfectes, el que sí que no pot dir ningú és que no hàgim escoltat i estat al costat del ciutadà.

Un dels principals problemes ha estat l’habitatge.

A Andorra no hi havia registres i els pisos destinats a venda o lloguer es reconvertien en apartaments turístics. Això els feia un gran perjudici als apartaments legals, perquè els primers no pagaven impostos i a més treien del mercat aquests tipus d’allotjaments que haurien de ser destinats a treballadors d’Andorra o temporers. Això ha estat una condició important que ha provocat una escassetat de pisos que ha fet pujar, en part, els lloguers d’habitatges.

Com s’arregla la situació?

Ara Govern ha presentat una llei presentada de caràcter d’urgència, la llei d’arrendaments, que intenta facilitar tots els mecanismes administratius de cara que a la propietat li sigui més fàcil poder cedir en lloguer aquests pisos.

Com valora el debat de la despenalització avortament?

Potser que primer intentem apagar una mica el foc i després mirar què es pot fer. Debatre sobre això és anar posant brases al foc, i penso que ara no escau. Abans de posar-lo en referèndum s’ha de valorar i explicar molt bé a la població el que representaria tant si guanya el sí com si gua-nya el no.

S’hi presentarà a les pròximes eleccions?

Estic molt content d’haver fet aquesta legislatura, però jo tinc una empresa familiar. Com que no és dedicació exclusiva a vegades mana la feina de la família, però res no em fa decidir si sí o no. També depèn del partit, d’obrir portes a noves generacions. Malgrat que sigui la primera legislatura que faig, ja no soc tan jove i també s’ha de deixar pas a joves talents que ara pugen.

Com pot afectar el pacte PS i Liberals a les eleccions?

A una parròquia petita com Ordino la majoria de gent ho entén com una cosa antinatural. Que es puguin entendre uns d’esquer­ra amb uns de dreta és difícil d’entendre. Ho hauran d’explicar molt bé, però és la seva voluntat per a guanyar territorials. Crec que no és cosa bona.

I la tercera via?

Ho veig molt indefinit, encara no saben què fer. Els veig una mica indecisos. Per experiència et puc dir que a les territorials de fa tres anys, entre el programa que portaven els candidats liberals a Ordino i el que portaven els socialistes hi havia moltes diferències.

Què n’opina del nou candidat de DA?

Quan Xavier Espot va donar la resposta hi va haver alegria unànime de tots els que vam participar a la junta electoral i als comitès. És una notícia molt positiva perquè és un candidat que fa consens. És una persona molt preparada i amb sentit comú. I sobretot és bona persona.

tracking