Montserrat Neras

“Una persona no podrà treballar a l'obra fins als 67 anys”

Neras defensa apujar l'edat de jubilació únicament de manera voluntària i adverteix que la implantació del metge referent podria representar una despesa a la CASS.

“Una persona no podrà treballar a l'obra fins als 67 anys”Carlos Gallardo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un mes després de ser escollida com a una de les dues representants dels assalariats al consell d’administració de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), Montserrat Neras espera poder fer realitat les propostes que la van portar a ocupar una cadira en l’òrgan gestor de la parapública.

Com valora la implantació del metge referent per instar la població a fer ús del facultatiu de primària abans d’acudir directament a un especialista?

En part estic a favor perquè es pot evitar una mica de despesa, ja que si vas directament a l’especialista potser et resulta més car i també pot ser útil per evitar que la gent vagi a dos o tres metges per demanar diferents opinions.

Diu que està a favor en part. Considera que podria tenir efectes negatius?

Penso que la figura del metge referent també provocarà que si tens una malaltia que ja saps a quin especialista dirigir-te hauràs de passar de manera obligatòria pel referent. Això representaria una pèrdua de temps i de diners per a l’usuari i per a la CASS. Quan comenci a funcionar veure’m si té més avantatges o inconvenients.

L’antic consell d’administració va proposar un paquet de mesures per garantir la viabilitat de les pensions, com ara fixar la jubilació als 67 anys.

Opino que les mesures s’hauran d’aplicar segur perquè alguna cosa s’ha de fer en aquest sentit. Pel que fa a pujar l’edat de jubilació als 67 anys, no en soc partidària. Jo soc partidària de fer-ho voluntàriament, que puguis jubilar-te, si així ho vols, entre els 65 i els 70 per exemple.

Però hi haurà persones que, depèn a quina edat, no podran tenir treballs físics.

Evidentment. Acollir-se a jubilar-se més tard ho podrà fer qui pugui, perquè no és el mateix una feina que estàs vuit hores assegut que treballar al comerç o a l’hostaleria, com fa molta gent a Andorra. Una persona no podrà treballar a l’obra fins als 67 anys. Que els allarguin dos anys pot repercutir que la gent agafi més baixes.

Com valora la proposta d’incrementar les cotitzacions?

Jo crec que a la llarga sí que s’hauran d’apujar, però haurà de ser a poc a poc i de manera progressiva. Estem bastant lluny de la mitjana dels països de la Unió Europea i l’augment haurà de ser progressiu i per la banda dels assalariats, i també per la dels empresaris.

Com valora la proposta de fixar una taxa sobre l’alcohol i el tabac?

En soc partidària. Crec que és una bona mesura perquè ens representa un benefici i al cap i a la fi s’ha de tenir present que estàs gravant dues coses que són perjudicials per a la salut i que poden derivar en despeses mèdiques. Aquests problemes de salut ens repercuteixen a tots perquè ho hem de pagar tots.

Demaneu urgència al Govern per aplicar les mesures?

Considerem que garantir la viabilitat de les pensions és una cosa molt urgent. Les dates es van apropant, la borsa es va exhaurint i evidentment és urgent. El que passa és que estem en una època difícil perquè les eleccions no estan molt lluny i quan Govern està a punt de plegar depèn de quines mesures no les prendrà.

Considera adient la proposta d’establir un tribunal mèdic per valorar les altes i les invalideses?

Crec que és una proposta encertada. Pots tenir casos que realment són difícils de valorar i avaluar i hi ha coses que les han de valorar els metges.

Com serà el seu paper en aquest nou consell d’administració?

La meva intenció és estar molt activa i implicar-me en tot allò que pugui. A la meva candidatura tenia unes propostes i vull aconseguir fer-ne efectives el major nombre possible.

A les propostes de la seva candidatura demanava el reconeixement de certes malalties psicològiques.

Sí, i hauria de ser possible. Estem parlant de malalties psicològiques, com ara la depressió, i també de la fibromiàlgia. La gent que les pateix, les pateix molt.

I d’eliminar el pagament per avançat de les visites i proves mèdiques?

Hi ha moltíssima gent que no pot anar a fer-se una prova mèdica o unes radiografies, inclús ni anar al metge perquè no poden avançar els diners de la visita. Per això, crec que és un tema molt urgent que no hagis de pagar prèviament un import que després t’ha de reemborsar la mateixa Caixa Andorrana de Seguretat Social.

tracking