Eric Jover

“El senyor Martí no decidirà qui serà el pròxim candidat de DA”

Recalca l’especificitat dels docents per tenir una jubilació diferent i per a les eleccions afirma que tindran converses amb UL i Ciutadans compromesos per si poden fer aliances

“El senyor Martí no decidirà qui serà el pròxim candidat de DA”Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Defensa que els docents tinguin jubilació anticipada i ho desvincula de l’any electoral, alhora que afirma que DA no té pressa per designar candidat perquè “esperem el bon timing per presentar-lo” i pel volum de feina executiva i legislativa pendent, en una conversa a la ràdio del Diari.

La plataforma de sindicats ha anunciat que demanaran la jubilació anticipada per a tots els funcionaris.

Hi ha un element important, quan es fa una demanda ha d’estar associada a especificitats, policia, bombers, Educació... tenen unes tipologies que se’n van més enllà del que està previst per al cos general, i personalment no em pertoca a mi, és el Govern qui s’haurà de posicionar. No estic a favor que l’administració general tingui aquestes condicions similars als altres cossos especials perquè tenen una tipologia de treball diferent. No podem comparar. Hi ha salaris diferents, condicions de torns diferents, de responsabilitat. A Educació estan a càrrec de menors i hem inclòs faltes específiques, més supòsits marcats per la tipologia de feina.

No s’inclourà de cap manera?

Jo no hi estic d’acord i no em sentiria a gust, però no depèn de mi, sinó del Govern de manera col·legiada i del grup que li dona suport.

La llei d’Educació hauria estat diferent si no fos any electoral, és un benefici que se’ls ha atorgat als docents perquè hi haurà eleccions?

La jubilació és un article de la llei, i en té més de 50. El ritme de la legislatura ha marcat el desenvolupament de la negociació? Doncs sí, hi ha una acceleració per part meva en el sentit que porten 18 anys sense tenir llei pròpia i considero que seria bo que no haguessin d’esperar un altre per tenir llei. No ha estat pensant si ens aporta vots o no, perquè vostè mateixa està insinuant que el que pot ser una lectura positiva per una banda, potser negativa per a altra gent. Hem de fer les lleis que considerem coherents, i sí que he accelerat el procés de negociació perquè aquesta llei tingui més possibilitats de ser votada i de ser vigent abans de final de legislatura.

Se situa en un escenari de mobilitzacions a les portes de les eleccions?

És difícil, vist que no depèn de nosaltres, sinó dels diferents col·lectius. A mi em costa entendre considerant que tant la llei del cos d’educació com la de Funció Pública són positives per als treballadors públics.

Què li passa a DA que no té candidat per a les generals?

DA és veritat que tenim cantera, diferents perfils que poden ser els adequats per anar de cap de Govern i és veritat que estem pausant la nostra decisió.

La feina de sondeig que volia fer el partit ja està feta?

S’està fent. No tenim pressa i entendrà que les condicions són molt canviants i és veritat que la decisió l’hem d’agafar, que no es pot agafar dos setmanes abans dels comicis, hem de fer la feina necessària per visibilitzar aquest candidat, per treballar-lo, per donar-li suport, però tampoc és un element que ens hagi de fer córrer a tots.

Hi ha un candidat que tanca, que fa consens per a tothom?

Entenc que la majoria de candidats que han sortit als mitjans farien consens.

No pot ser que tots tinguin el mateix nivell de suport.

Tenim diferents candidats amb perfils evidentment lleugerament diferents, però estic convençut que quan el partit proposi un candidat a l’assemblea hi haurà una majoria àmplia al voltant que li doni suport. El que busquem és tenir un consens i preferim esperar a anunciar el nostre candidat per poder tenir aquest consens que no pas marxar sobre la base de llancem els noms que tenim sobre la taula i mirem a veure quin fa la majoria en un procés de primàries.

A l’inici de DA estava el consens al voltant de Toni Martí, el consens ara és Xavier Espot?

Xavier Espot és un molt bon candidat.

Molt bon candidat o el can didat?

És un molt bon candidat, que a més a més ha demostrat la seva vàlua a la primera línia política. Ha tingut ministeris molt amplis i d’una elevada complexitat i ha permès aportar reformes importants al país i crec que ha demostrat més enllà dels seus posicionaments polítics que té la capacitat de treball i la capacitat política per tirar endavant un projecte. Evidentment que Xavier Espot seria un molt bon candidat.

Quin és el paper de Toni Martí en l’elecció del candidat?

El rol del Toni Martí a nivell del projecte de DA és indiscutible, crec que és una persona imprescindible per al partit, per la tasca que ha estat desenvolupant i perquè al final és un dels pares de DA. Ara bé, la decisió sobre qui ha de ser el candidat a les pròximes eleccions l’ha d’agafar el partit.

L’estan deixant una mica al marge?

No, crec que també respon a la seva voluntat. Ell va ser president del partit i va decidir sortir de l’executiva. Entenc que per donar pas a una nova generació de polítics, perquè ell considerava que era positiu que a l’executiva ell no hi fos i que s’hi anés construint també el projecte de futur. DA no s’entén sense el senyor Toni Martí, Toni Martí n’estic segur que ens continuarà ajudant i continuarà fent costat al projecte polític de DA. Ara bé, el senyor Toni Martí no decidirà qui serà el pròxim candidat.

Com valora DA el pacte de PS i Liberals per anar junts a les ter­ritorials?

Des del respecte, en el sentit que cada força política ha d’agafar les decisions que consideri oportunes, però també no li puc amagar que no ho entenc des de la coherència política, des del fet que tenen programes polítics diametralment oposats en molts assumptes que són bàsics i importants per al funcionament d’un Estat. Numèricament, que busquin fer caure el Govern de DA bé, és lícit, però aquí una miqueta el que ens hauríem de demanar és si el fi justifica els mitjans. Jo personalment no ho crec, ells consideren que sí, estan fent els passos perquè així sigui i qui tindrà l’última paraula serà l’electorat.

Considera que això pot treure alguna territorial a DA?

Si ells ho han fet és perquè calculen que així tenen més oportunitats de treure’ns algunes par­ròquies, però jo crec que això és fer política-ficció una miqueta i ara també la meva opinió seria una miqueta això. El que hem de veure és com ho entén l’electorat, com ells ho expliquen, com nosaltres també serem partícips en aquest joc i farem veure les deficiències d’això.

DA intentarà anar amb UL?

Ho hem d’analitzar i hem de veure què volen fer ells. És evident que tindrem converses amb UL. Ara, aliances a qualsevol preu tampoc, és evident que no hem de trencar els elements que ens han guiat durant aquests anys i hi ha alguns elements polítics que són evidents que hem de desenvolupar els pròxims anys i és evident que tampoc els podem trencar, però arribar a aliances, sí.

Ciutadans Compromesos és un bon soci, aporta molts vots?

Independentment dels vots que hagi aportat, hem de reconèixer que està fent una bona gestió comunal en línies generals i és evident que en aquest sentit és un soci amb el qual hem de parlar.

tracking