Jean Jacques Carrié

“La plataforma de Soldeu és il·legal i no és d'interès nacional”

El Pas de la Casa està vivint un estiu complicat a nivell turístic I les accions que fa saetde, Joan Viladomat i el govern van encaminades a promocionar un poble buit a l’estiu

“La plataforma de Soldeu és il·legal i no és d'interès nacional”Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Iniciativa Publicitària és l’associació de comerciants del Pas de la Casa. El seu president agraeix l’esforç de Joan Viladomat en la promoció del poble i reconeix la implicació del Govern en la problemàtica de l’oci nocturn i el contraban.

El mes de juny hi va haver un increment de turistes al país del 7,5% respecte a l’any passat, al Pas també s’ha notat?

Encara no en tenim dades, però els comerciants em comenten que sembla que hi ha menys activitat que l’any passat. Venim d’uns mesos molt durs i el juliol mantindrà aquesta línia baixa.

Confien que millori la situació de cara a l’agost?

Esperem que sí, però estem una mica inquiets. Aquí al Pas tenim ofertes i atractiu turístic indiscutible, però cal fer-ne més promoció i esperem que les autoritats, per poc que puguin, ens ajudin una mica més.

És a dir, que estan contents amb la seva actuació?

Sí, però aquí hem de destacar Saetde, i el senyor Viladomat en concret, perquè ens han deixat obert un dels telecabines que enfilen al llac de les Abelletes. Ho fa per voluntat pròpia, perquè estima aquesta zona. Val molts diners i per fer-lo funcionar calen quatre persones, a més de la despesa elèctrica.

Quina relació mantenen amb Saetde i amb Joan Viladomat?

Boníssima, ja li dic que gràcies a ell tenim una activitat turística molt important per a nosaltres. El llac de les Abelletes és una zona molt bonica i el telecabina et deixa a mig trajecte, de manera que la resta es pot fer caminant i és més accessible per a més persones. A més, el senyor Viladomat ens ajuda molt a promocionar el Pas de la Casa.

I la decisió de Saetde de trencar amb Grandvalira, no els preocupa?

Aquest és un tema particular seu i no hi vull entrar, però sí que li diré una cosa, estic d’acord amb tot el que fa i el que diu. Ell tenia un projecte que havia aconseguit reunir un suport total, tant dels partits polítics com dels comuns, que hauria pogut canviar la fisonomia del Pas, amb un cost d’uns 15 o 20 milions d’euros, i a canvi demanava l’ampliació de la concessió, una situació que crec que és justa, i de cop, tot el projecte queda superat per la construcció d’una plataforma a l’altra banda que respon a un interès nacional molt menor.

El Govern al·lega que la plataforma de Soldeu donarà visi- bilitat al país gràcies a la Copa del Món d’Esquí que s’hi dis-putarà.

Sí, però el projecte de Viladomat servia per arreglar un poble, promocionar unes pistes i aconseguir més esquiadors per al país. La plataforma és un projecte il·legal, fet expressament per una carrera que durarà només una setmana. Això és interès pel país?

Grandvalira és una de les marques més reconegudes a nivell internacional. No lamenta la seva desaparició?

Per descomptat, i no estic dient que m’agradi perdre-la, però sent pràctics li diré que és millor una estació petita, amb un forfet més baix i que vinguin més persones, que no una de 200 quilòmetres on evidentment, cap esquiador podrà fer-los tots.

El contraban és un dels temes que més preocupen el Pas, segons ha dit en diverses ocasions. Creu que el Govern hi està posant prou recursos?

Sí, però cal estar sempre alerta. S’han fet canvis importants i veiem que Govern està treballant molt en aquest tema. Ara bé, per poc que es distreguin una mica tornarà. Cal estar-hi a sobre constantment i no abaixar la guàrdia.

La relació que mantenen amb l’executiu els satisfà?

Sí. L’embelliment del Pas és una de les nostres demandes principals i a poc a poc estan contactant amb nosaltres per explicar-nos projectes, com ara el de la passarel·la que volen fer al riu Arieja. No en sabem els terminis, però qualsevol cosa que serveixi per donar una millor imatge del poble ens agrada.

També s’ha començat a treballar per resoldre la problemàtica de l’oci nocturn. En qui punt es troba?

Hem fet vàries reunions promogudes pel Govern amb el comú i els membres del sector i ens estem preparant per a l’hivern. Ara hi ha poca gent i no sentim soroll, però cal trobar un punt intermedi entre la diversió dels joves i el descans de tots.

Hi ha alguna proposta concreta sobre la taula?

Govern ha tret un llibret on es recullen coses interessants, però encara queda molt per concretar-les. El que cal fer des de ja és exercir un control més adequat, i sobretot insistir en l’educació, ja que hi té molt a veure.

El comú ha decidit externalitzar el servei de neteja i traspassar els empleats del Pas a Encamp. Com ho veuen?

No és un tema que domini, però el que sí em sembla bé és que vingui gent nova. Si són externs o funcionaris m’és igual, però el que sí que li demanem al comú és que faci accions, com aquesta o com la construcció del dipòsit de les Abelletes, per garantir i millorar els nostres serveis.

tracking