Sant Julià medieval

L’Associació Laurediana de Festes va posar en marxa fa 20 anys la primera edició de la Vila Medieval, una festa que s’ha consolidat totalment i ja forma part de l’ADN de la parròquia laurediana.

Segona edició de la Vila Medieval, el 2004.Arxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Sant Julià de Lòria es vesteix de medieval cada final de setembre des de fa dues dècades, després que un grup de joves s’agrupessin per crear l’Associació Laurediana de Festes i impulsessin la festivitat. Els inicis de la comissió es remunten al 2002, amb una junta d’una quinzena de socis fundadors que rondaven els vint anys i un principal repte clar: convertir la parròquia en una gran ciutat medieval. Oliver Alís, aleshores president de l’agrupació, explica que Cerni Obiols, vicepresident del grup, primer va presentar a la Unió Proturisme la proposta, que va desestimar-la perquè “ja es feia una vila medieval a Andorra per festa major i no es volia trepitjar”. Al cap de poc temps, quan l’entitat es va dissoldre, “em van enredar per presidir la comissió de joves”, afegeix entre rialles Alís, que explica que “érem un grup amb moltes idees i projectes”. “Vam començar a treballar els estatuts de la comissió i vam fer un projecte durant l’estiu que vam presentar al comú el setembre del 2002”, continua.

La proposta dels joves defensava que la base de la festa havia de ser el muntatge Història i llegendes d’Andorra, la representació de l’Esbart Laurèdia, i que la Vila Medieval girés al voltant d’aquesta. La primera edició es va fer realitat el mateix setembre de l’any següent. Oliver Alís valora molt positivament “el suport econòmic i tècnic” que van rebre del comú, ingredients que van ajudar que la primera edició “ja fos un èxit”. “Vam buscar petits productors d’Andorra que es dedicaven als mercats tradicionals, vam decorar la vila fent unes torres i altres decoracions amb tela de sac”, concreta, “no era fàcil, érem molt joves”, recorda. La Vila Medieval va anar a càrrec de l’entitat de joves fins al 2011, quan la comissió es va dissoldre i la festa va passar a mans del comú. Alís apunta que “al cap dels anys cadascú es va començar a implicar en la seva vida professional, jo vaig entrar a treballar com a funcionari al comú, després a la política, i aquella colla que movia tantes activitats culturals es va anar desgranant”. L’expresident explica que va haver-hi canvis en la presidència i finalment el grup “va voler dissoldre’s perquè no tenia relleu al darrere”.

Ja fa dotze anys que el comú assumeix la festivitat, que la cap de Cultura de la corporació, Laura Rogé, descriu com “una mica la segona festa major de la parròquia”. Una visió que comparteix Oliver Alís, que afegeix que “tot­hom l’espera com a l’última d’estiu”. Vist en perspectiva, l’expresident d’aquella agrupació de festes que va néixer fa 20 anys expressa que, “tot i que sabíem que la Vila Medieval tindria certa acceptació, mai havíem imaginat que en tindria tanta”. “Avui dia cada any quan arriba la festa tots els que vam participar en les primeres edicions i ens hi vam deixar la pell ens sentim superorgullosos d’haver creat un esdeveniment que s’hagi acceptat tant per la ciutadania i que el comú l’hagi assimilat com si fos propi”, manifesta. Amb tot, Alís fa una crida al jovent actual a “implicar-se en les properes edicions i fer una mica de gota malaia per garantir la continuïtat de la festa”.

La Vila Medieval en els seus inicis.

tracking