La capital del saxo

El Sax Fest compleix una dècada de vida. La seva evolució l’ha portat a ser considerat actualment un dels concursos més prestigiosos per al món dels saxofonistes, citant any rere any professionals de l’instrument d’arreu del món.

Cercavila a la capital en la tercera edició del Sax Fest.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Andorra la Vella es converteix any rere any, i ja des de fa una dècada, en la capital internacional del saxo. El juny del 2013 la primera edició del Sax Fest, promogut per l’Associació de Saxofonistes d’Andorra, va portar per primer cop saxofonistes internacionals al país dels Pirineus. Els inicis van ser molt innocents, “sense pretendre tal èxit”, explica Efrem Roca, organitzador del festival. Roca explica que va rebre la proposta de crear aquest concurs de boca de Selmer, un dels actuals patrocinadors del projecte. El propòsit era clar, proporcionar una proposta més a la poca oferta europea que hi havia pel que fa a concursos de saxofonistes. “És un terreny que estava per desenvolupar, es pot dir que vam ser una mica pioners”, afirma. La primera edició va ser concebuda com un festival de saxo, amb classes magistrals, concerts i presentacions de marques. No va ser fins a la segona edició quan, tenint en compte la bona acollida, van animar-se a incloure un concurs per a professionals.

Roca assegura que el Sax Fest va néixer de la il·lusió i de les ganes de fer un esdeveniment d’aquest calibre a Andorra, en “un país petit”. “Cada any tenim més experiència i se’ns fa tot més fàcil i fem menys errors, però la il·lusió és la mateixa que en aquella primera edició”, afegeix. Al llarg d’aquesta dècada el festival ha anat evolucionant, afegint el 2017 el concurs per a joves. “Un dels meus alumnes [ell és professor de saxo] em va preguntar si algun any podria presentar-se al Sax Fest i vaig pensar que era el moment de crear un nou concurs per a joves saxofonistes”, relata. L’èxit, també en aquesta modalitat, va arribar ràpid, “ja teníem la fama del concurs professional”, incideix, tot afegint que durant aquests anys han aconseguit tenir una “gran base de dades” que els permet fer una difusió del festival “molt àmplia”.

Efrem Roca afirma que de concursos com el Sax Fest només n’hi ha una desena al món. “No hi ha cap saxofonista professional del món clàssic que no conegui el Sax Fest”, assegura, explicant que avui en dia és considerat “el concurs de saxo més important a guanyar en l’àmbit mundial”. Roca celebra que any rere any centenars de professionals amants del saxo d’arreu del món es desplacin fins al Principat per prendre-hi part: “Venen molts japonesos, asiàtics... gent de molt lluny em pregunta on és Andorra, si és a França o a Espanya. Els costa d’entendre, però tot el món saxofonista actualment coneix Andorra gràcies al concurs.”

Amb referència al futur del certamen, Roca recorda que de la desena de concursos que es fan com el Sax Fest, l’andorrà és l’únic que se celebra anualment. “Comporta molta feina, molta implicació i dedicació”, afirma l’organitzador, que lamenta que no cobren res per fer tot això. “Crec molt en el projecte, m’omple molt, i per això ho faig, però també penso que si no ho faig jo –perquè em canso o perquè passa alguna cosa– no hi haurà ningú que ho faci desinteressadament”, manifesta. Per això. reclama la professionalització del Sax Fest, que a hores d’ara s’organitza sense ànim de lucre. “És molt arriscat que aquest festival no sigui professional, perquè és qüestió de sort que continuï endavant”, sentencia. El Sax Fest arriba a la desena edició amb novetats, ja que enguany les finals del concurs professional es faran juntament amb una orquestra simfònica. “És molt car però també molt potent, cada cop tenim més pressupost”, explica, indicant que “pel que fa al turisme cultural és molt potent per al país perquè és una alternativa a la neu que, si no passa res, tindrem durant molts anys”.

tracking