Un equip natural

Trenta anys del cos de banders. Un departament que tradicionalment ha estat vinculat a la caça i la pesca esdevé el vincle d’unió entre la ciutadania i la natura al Principat

Un equip naturalCOS DE BANDERS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Fa trenta anys que un grup de persones s’encarrega de vetllar per les muntanyes. Aquest equip és el cos de banders. Un grup que el 1988 es va constituir per regularitzar-se i obrir-se a nous horitzons. “Abans no hi havia un ordre, cadascú feia el que considerava. La furtivitat no es considerava com a tal i aquí és on vam entrar nosaltres”, explica Albert Adellach, primer cap de banders. Els primers anys, vinculats exclusivament a la regularització de la caça i la pesca, “la gent havia de saber que no es podia fer el que volia, hi ha temporades en què es pot caçar i pescar i també havia de saber quines espècies es podien capturar”, aquesta era la feina fonamental del cos, comenta el director actual, Miquel Rossell.

Amb el pas del temps es va anar adaptant a les noves necessitats del país, que sorgien pel desenvolupament de la societat. “Al cap d’uns anys vam obrir una brigada per a la neu, perquè el ministeri d’Indústria ens ho va encomanar per calcular la quantitat d’aigua que hi podia haver i perquè als anys noranta va ser quan l’esquí de muntanya es va començar a practicar més”, assegura Adellach. “Actualment comptem fins i tot amb una unitat canina per controlar la neu i les condicions d’allau”, explica Rossell. Però la feina del cos no solament rau en la cura del medi natural, sinó que entre els pilars fonamentals de les tasques destaca la conscienciació sobre la importància de cuidar la fauna i la flora. “Aquesta tasca la realitzem des del principi, és impossible intentar que la societat sigui conscient que les muntanyes són de tot­hom si des de ben petits no els ho ensenyem”, assegura Rossell. “Poc temps després de formar-se el cos, vam decidir transmetre el coneixement que teníem sobre les muntanyes als escolars i des d’ençà no s’ha aturat mai la tasca pedagògica del cos”, sentència Adellach. “Encara que sembli que ja està tot fet, el nostre equip és necessari perquè la simbiosi entre la ciutadania i la fauna i la flora funcioni. L’equip humà del cos de banders és fonamental”, sentencia Rossell.

tracking