Solidaritat andorrana

Inauguració de l'Unicef. Amb l’entrada d’Andorra com a estat membre de ple dret de les Nacions Unides va néixer el comitè nacional d’auxili als infants.

Solidaritat andorrana

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Fa gairebé un quart de segle que el Fons de les Nacions Unides per a la Infància (Unicef) té un comitè andorrà. Va ser el 18 d’octubre de l’any 1994 quan es va celebrar l’assemblea constituent i es va inaugurar el primer local social, situat a la carretera de l’Obac d’Escaldes-Engordany. Manela Mora va ser la impulsora de l’organització humanitària i actualment encara n’és la presidenta honorífica.

“Ella abans col·laborava amb Unicef Catalunya comprant targetes i no va ser fins que Andorra va ser membre de les Nacions Unides, després de ser aprovada la Constitució, que va poder crear el comitè”, explica Marta Alberch, directora de l’entitat des de l’any 2010. Mora va rebre el suport d’una vintena de persones del país per iniciar l’activitat de l’organització. Bibiana Rossa i Carme Aràjol van ser escollides vicepresidentes.

Nombroses personalitats com el cap de Govern del moment, Òscar Ribas, i el síndic, Josep Dalleres, van assistir a la inauguració del local. També hi havia representants d’Unicef d’altres països, com la delegada de Ginebra, Gisèle Grünevvald, i el president de la secció catalana, Albert Bau.

La primera acció de l’entitat va ser participar en la campanya SOS Ruanda, promoguda per diverses organitzacions humanitàries del país i que va recollir més de sis milions de pessetes. Els membres d’Unicef es van marcar com a objectiu recollir fons per ajudar els infants, mitjançant la captació de socis i la venda de productes com samarretes o postals de Nadal. “Iniciatives com aquesta són una prova que en un món en plena crisi de valors i cada dia més insolidari, la nostra gent és capaç de conservar els més preuats valors tradicionals d’Andorra com la pau, la concòrdia, la caritat i la solidaritat amb els més febles”, va destacar Ribas.

Actualment, l’objectiu de l’organització és el mateix, “sensibilitzar aquí, a Andorra, sobre els drets dels infants del món i recaptar fons per als diferents projectes als països on l’Unicef té presència”, indica Alberch. L’Unicef ha realitzat diverses accions durant els darrers anys per recaptar fons. “Primer vam realitzar exposicions d’art africà i després hem organitzat els encants per vendre objectes de segona mà”, explica Albech.

Les prioritats han canviat durant els darrers anys. “Tot és important, però abans era combatre la sida, ara ho són més la supervivència infantil i l’educació”, hi afegeix la directora. També han anat canviant els països que perceben l’ajuda.“ S’han enviat fons a Bòsnia, Djibouti, Haití, etcètera. Ara hem acabat al Camerun i estem amb la República Centreafricana, Congo i Bhutan”. Encara queda molta feina per fer, però l’any que ve celebraran 25 anys de treball i solidaritat del comitè andorrà.

Solidaritat andorrana

tracking