Per a tot i per arreu

Bibiana Rossa. L’advocada i ex-consellera general canillenca és dona de 'jeeps'. Amb el seu Toyota Land Cruiser 4X4 va on calgui: a treballar, però també a fer les tasques pròpies del camp.

Per a tot i per arreu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Bibiana Rossa és una dona tot ter­reny, almenys si tenim en compte el seu cotxe, un Toyota Land Crui­ser 4x4 de color blanc amb el qual es mou per tot arreu des de fa quatre anys. D’ell l’advocada i ex-consellera canillenca en destaca la seva practicitat i polivalència. “Em serveix en pla i costa, per a camins de munta-nya, espais rocosos i que puguin relliscar, per a quan fa sol i quan hi ha neu, per al dia i la nit”, assenyala.

El cotxe acompanya l’advocada a treballar, i la pagesa a fer les tasques relacionades amb la ter­ra, “quan he d’anar a plantar o a cavar”. Sovint, explica, l’acompanya el seu pare, que ja suma més de 90 anys, i que és l’encar­regat de donar-li les instruccions pertinents sobre l’hort. El jeep aquí té un paper cabdal, diu, perquè és el que fa possible que el pare pugui accedir a qualsevol lloc, per molt abrupte que sigui el terreny, sense problemes.

Rossa sempre ha tingut jeeps. És l’única cosa que ha vist feta realitat dels tres desitjos que tenia de petita per quan fos gran: tenir un gos, un cavall i un jeep. El primer vehicle que va portar, però, va ser un Renault 12, el cotxe de casa. A ell li guarda molt carinyo i en conserva a la memòria la matrícula, i un llarg anecdotari. “Alguna vegada m’havia quedat sense benzina, d’altres m’havia deixat les claus dins del cotxe, etcètera”, comenta. Encara recorda aquell matí amb presses en què va tancar el Renault amb les claus a dins i l’starter –una mena de motor d’ar­rencada– engegat. “Vaig patir molt”, afirma.

L’advocada assegura que li agrada conduir i que no és de les que acostumen a prémer massa l’accelerador. “No soc dona d’sprints, sinó de maratons”, ressalta. I és que a Rossa, que ha viatjat en quatre rodes per França i Espanya, no li importa fer molts quilòmetres. Quan condueix, diu, ho fa amb gust, amb la ràdio de fons, i sobretot amb molta prudència, hi ha qui diria que massa. “Faig un ús excessiu dels retrovisors i dels intermitents”, confessa. Practica així la màxima que li repetia sempre el seu pare de conduir amb els “ulls a dins i a fora”.

Prudent i respectuosa, hi ha tres actituds davant el volant que desesperen l’ex-consellera general de Canillo: quan algú llença un paper per la finestra, quan no es respecten els drets dels altres conductors o dels vianants, i quan no es guarda la distància necessària en passar pel costat de ciclistes, ja que suposa “un perill important”.

tracking