El cotxe dels Verds

Jael pozo. Un grapat de campanyes electorals i d’anècdotes ha viscut el Bertone Freeclimber que fa anys va comprar Juli Fernández, copresident dels Verds. Pozo recorda una matinada que tornaven de Tolosa d’un míting.

El cotxe dels Verds

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Té uns quants anys (és matrícula B), molts quilòmetres i un grapat de campanyes electorals a l’esquena. Segurament, en època de comicis hagin vist voltar pel país alguns dels integrants dels Verds d’Andorra enfilats a aquest Bertone Freeclimber 2, un cotxe amanós i pràctic per carregar-lo fins a les celles si cal i anar amunt i avall a fer política. “Per anar a penjar cartells és molt pràctic!”, exclama divertida la Jael Pozo, consellera verda al comú de la Massana. I és que, malgrat que aquest cotxe no hagi estat mai propietat seva, en té un grapat d’històries per explicar.

La que més li aixeca un somriure es remunta a les eleccions del 2005, l’any de debut de la formació en unes generals. Un dels actes previstos era a l’Institut d’Estudis Andorrans de Tolosa, on els joves d’Esquerra-Verda van presentar, entre d’altres, una acció per demanar la despenalització de la marihuana amb uns díptics ben creatius: tenien forma d’una fulla de maria. Fins aquí tot correcte. Quan va arribar l’hora de tornar cap a Andor­ra, ja de nit, a sobre del Bertone els va sorprendre al Juli Fernández (copresident del partit i aleshores propietari del vehicle) i a la Jael (que llavors tenia 19 anys) una d’aquelles nevades de campionat que els va obligar a venir per Bourg-Madame. “El dipòsit del cotxe estava a les últimes i de Tolosa a Puigcerdà no hi havia cap gasolinera oberta i el Juli va estar tot el camí angoixadíssim perquè ens quedaríem en pana però em vaig adormir i no em va voler despertar per compartir el patiment”, recorda. Sortosament, a Puigcerdà van poder fer gasolina... però poc va durar-li la traquil·litat de Fernández. A Bellver de Cerdanya els va aturar un control dels mossos. Els agents, en inspeccionar el cotxe amb les llanternes i veure tot aquell desplegament de fulles de marihuana que havien quedat escampades, van demanar explicacions. “Semblava que duguéssim un carregament de maria! I el Juli, apurat, explicant-los que eren eleccions a Andorra i que veníem de fer campanya... I amb la cara de nervis que li van veure el van deixar passar!”

Amb els anys, el Bertone va passar a mans d’Isabel Lozano, copresidenta dels Verds i mare de la Jael, i fa ben poc ha tornat a canviar d’amo: el marit de la Jael, Abou Ba, n’ha estat sempre enamorat en considerar-lo un clàssic i la sogra li el va regalar. Ell ara li ha fet un reestyling i l’ha descapotat perquè planeja una nova aventura: fer una ruta per Mauritània fins a Dakar. “Segurament ja serà per quedar-se allà”, diu. Les forces del Bertone decidiran si torna o s’hi queda.

També ha fet de vehicle nupcial

El Bertone no només ha fet servei en èpoques electorals. El setembre passat també va fer de cotxe nupcial del seu antic propietari: Juli Fernández es va casar i, un cop celebrada la cerimònia al comú, els nuvis van enfilar-se als seients del darrere, oberts i sense capota, per fer la volta reglamentària ja amb els anells a la mà.

tracking