Farmacèutica tot terreny

Àngels Mach. La presidenta de la Societat Andorrana de Ciències (SAC) regenta la farmàcia Abarset de Canillo i en més d’una ocasió ha hagut de desafiar la neu habitual a la parròquia per portar remeis a domicili.

Àngels Mach amb el seu Renault Scenic al costat del riu Valira.Núria Ventura Cardús

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Fa una bona colla d’anys, quan Àngels Mach iniciava la seva carrera al capdavant de la farmàcia Abarset (ara fa prop de 30 anys), a Canillo no hi havia cap tipus de centre de salut. Així, l’Àngels era el primer escut on recórrer quan els veïns patien algun mal. El servei a domicili de la farmacèutica també era habitual aleshores i, per tant, s’havia fet un fart d’anar amunt i avall de la parròquia per servir qui ho necessités. La neu de l’hivern no era un inconvenient i des que va arribar al país (va créixer a Esparreguera) ja es va habituar a conduir en condicions adverses. També es va equipar amb un Jeep Suzuki que respongués quan ho necessités.

El domini del cotxe és demostrable perquè de tots aquells anys de fer quilòmetres sobre neu i gel només pot explicar un parell de relliscades sense més conseqüències. I és que trobava recursos per a tot. De vegades ni la conducció més experimentada pot superar alguns gruixos de neu. En algunes ocasions havia de coordinar-se amb els responsables de les màquines llevaneu perquè l’acompanyessin a les cases més aïllades. “Si calia anar a posar un injectable als Plans cada dotze hores, trobàvem la manera”, recorda.

Ara pilota un Renault Scenic, un cotxe prou espaiós i potent per satisfer les seves necessitats. Li permet anar amunt i avall cada dia sense problemes (els pendents de Canillo els coneix bé). També hi caben els esquís i uns quants llibres (sí, tot sovint fa servir el maleter d’annex del seu despatx, un espai ple a vessar de llibres i documents que ella assegura que té controlats i organitzats).

La presidenta de la Societat Andorrana de Ciències (SAC) se sent còmoda al volant i mai li ha fet mandra fer quilòmetres. En algunes èpoques fins i tot havia arribat a baixar a Barcelona per un sopar, per tornar a pujar la mateixa nit altre cop a Canillo. Mach, que fàcilment s’embranca en projectes que la motiven, aprofita les estones de cotxe per pensar, per aclarir idees i per posar ordre a les empreses que té entre mans. “Mentre estic pendent de la carretera tinc un trosset de cervell que va cavil·lant”, explica. I, tot plegat, ho amaneix amb bona música de fons.

Fer camí sempre li ha agradat. Moltes vegades ha estat per feina, però també ha gaudit amb la família de la carretera, sobretot recorrent Europa amb l’autocaravana i els fills encara petits. Arribar al far més septentrional d’Escòcia és un dels records que guarda amb afecte.

Matrícula nova cada dos per tres

La sal oxida ràpidament el metall. Aquesta afirmació la té ben apresa Àngels Mach no pas pels seus coneixements avançats en el camp de la química, sinó per comprovació empírica. Ben sovint ha de canviar la matrícula del cotxe per l’exposició constant a la sal que es tira a la carretera quan neva a Canillo.

tracking