L'hora dels mil·lennials

Sostenibilitat i creativitat

Berta Daina, dissenyadora de producte

Berta Daina

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“La innovació sense creativitat no és res. I viceversa, van de la mà.” Ho té clar i ho va comprovar “de pura casualitat” fa quatre anys, en ple confinament, quan va elaborar el seu treball final de grau. Ara s’ha consolidat com a projecte. La Berta Daina té 25 anys, ha estudiat disseny de producte a Barcelona i és la fundadora d’Agro Biomaterials, una iniciativa que va néixer de la necessitat de reemplaçar el plàstic d’un sol ús amb un material de característiques similars i que faci la mateixa funció, però amb components biodegradables, compostables i reutilitzables al 100%. I ho ha aconseguit. La jove explica que estava tancada a casa i experimentava a la cuina quan se li va ocórrer endinsar-se en el món dels biomaterials. “A base de prova-error vaig aconseguir una mena de bioplàstic fet amb residus orgànics i del rebuig que generem.” La seva utilitat resideix en els objectes als quals es pot aplicar. Fabrica objectes com ara etiquetes, polseres o targetes de visita, o redissenya l’empaquetat de productes.

“La sostenibilitat està prenent un pes molt important en la societat.” No únicament en l’àmbit individual, sinó que “cada vegada més empreses estan conscienciades sobre el plàstic d’un sol ús”. “Cal trobar noves maneres de consumir”, assegura la Berta. I en aquest sentit, veu necessari “repensar i redissenyar” alguns objectes tradicionals.

El projecte Agro ha evolucionat des de la seva creació, l’any 2020, i ha despertat curiositat entre el públic. La Berta es passa les hores al seu estudi de disseny, tot i que dedica gran part del temps a la iniciativa que ara executa amb l’Arnau Serra, amb qui compta des de fa un temps per tirar endavant la idea. Els socis poden dir que, fins ara, la iniciativa ha passat per diferents mans, des de les aules escolars, a les universitats, fins a la Dubai Design Week, on van poder exhibir una mostra el 2022. “Ens van contactar molt concernits, la creació va despertar gran interès.”

La Berta té clar que “has de fer el que et motivi i qualsevol idea que et passi pel cap, fes-la”. Considera que els joves cada vegada s’atreveixen més a apostar per projectes de nova creació. “Al principi sempre costa, per això cal més educació.” Veu crucial fomentar l’esperit creatiu a les escoles des de ben petits i prosseguir-ho en els anys de formació. “Ajudaria a empènyer els joves a innovar, no estaria de més”, clou la Berta.

tracking