L'hora dels mil·lennials
Plenitud ajudant els altres
Jana Sousa és voluntària de Cooperand
La pandèmia ha truncat els plans de Jana Sousa de passar dos mesos a Bolívia com a voluntària de Cooperand. Era la continuïtat del que havia fet amb la Fundació Tutelar “acompanyant gent gran de Clara Rabassa passant-hi una estona perquè no tenen familiars aquí”, i que va repetir durant el confinament com a integrant d’una xarxa de voluntariat “perquè per ajudar no fa falta marxar gaire lluny”.
La jove de 21 anys, estudiant d’Educació Infantil i monitora a l’Esplai de la Massana, es defineix com “molt empàtica i des de petita m’agrada ajudar, donar molt als altres, a l’escola ja em ficava a ajudar els companys, em sento molt plena”, i per això té clar que vol dedicar-se a treballar al Tercer Món. La previsió és acabar els estudis al juny i el curs vinent fer un màster d’Arts Visuals i Educació, per aprofundir en una branca que l’atreu “perquè soc molt expressiva, molt de reivindicar-me d’injustícies i l’art és l’eina per expressar-me”. Jana Sousa destaca que es tracta d’una formació personal que li permetrà aplicar els coneixements en els projectes d’ajuda als altres.
Abans de continuar estudiant vol fer realitat el voluntariat a l’espai que Cooperand té a Santa Cruz de la Sierra per a adolescents del carrer amb problemes de consum i venda de drogues. Podria ser que la pandèmia o els conflictes i la inseguretat que hi ha a Bolívia tornin a ajornar una estada per a la qual ha rebut formació, “tot i que no estàs preparat fins que t’enfrontes a les situacions” dures en molts casos. L’experiència es presenta com el primer pas per “potser estar allà una temporada, una opció per començar i ambientar-me perquè la idea és treballar fora”.
La jove reconeix que el voluntariat pot semblar atractiu com una aventura “i molta gent ho fa per viatjar, no van per ajudar realment, i aquí s’ha de marcar la diferència perquè allí esperen una resposta de tu”. I considera que cada vegada més gent “s’està desmarcant de la societat molt individualitzada que demana productivitat, competitivitat, on els diners ens controlen a tots i es va cap a un entorn on la gent té més ganes d’obrir-se”. Jana Sousa reivindica que “amb grans de sorra es poden fer canvis i millorar el món”, dedicant temps a qui necessita un cop de mà perquè “em dona plenitud estar amb algú que t’agraeix que hi siguis” només per la voluntat d’ajudar-lo.