L'hora dels millennials

Endinsant-se a la Unió Europea

Pol Bartolomé és estudiant del College of Europe

Endinsant-se a la Unió europeaP. B.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra està fent una aposta clara per la Unió Europea amb l’acord d’associació que està portant a terme a través del seu secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba. Aquesta tasca és més complexa del que pot semblar des de fora, molt més. Les especificacions que té un organisme com la UE combinades amb les del Principat fan que aquest procés sigui llarg i feixuc. És normal, però, que des de fora no s’arribin a apreciar bé totes aquestes situacions i es vegi l’aposta del Govern amb un toc d’incertesa.

Pol Bartolomé, que s’ha graduat en ciències polítiques per la UB i té un màster en anàlisi política per la UOC, era un d’aquells andorrans que no tenia clar per què el Principat volia associar-se amb la UE. “El meu interès va sorgir quan vaig intentar entendre què guanyava Andorra associant-se amb la Unió Europea i per què era tan important”, indica el jove de 24 anys. És aleshores quan va decidir presentar-se a la beca que atorga el Govern per estudiar al College of Europe, una de les institucions més rellevants pel que fa a afers europeus situada a Bèlgica, el cor de la UE. “Vaig pensar que era una oportunitat única per entendre-ho tot de primera mà”, precisa.

Allà hi va arribar al setembre i a final d’aquest mes es graduarà després d’haver fet el màster en afers europeus. “Sortiré d’aquí superconvençut amb el projecte de la UE. He pogut descobrir com funciona i entendre de primera mà tots els beneficis que comporta la UE i per què és tan important per a Andorra en un futur.”

Quan Bartolomé parla del seu futur, només fa referència a donar servei a Andorra, i ho diu amb convenciment. “Treballar de diplomàtic o al ministeri d’Afers Exteriors ajudant sobretot en les relacions entre Andorra i la UE és un dels meus objectius a llarg termini”, assenyala Bartolomé, que afegeix que “hem d’assumir que ciutadans andorrans no som tants i si he rebut una beca del Govern hauré de prestar-li servei al ministeri o en aquest cas a la política en un futur. Serà una manera de tornar tot el que m’han donat”.

Abans, però, té previst fer un doctorat a la Universitat Pompeu Fabra, també en estudis europeus, amb la intenció que sigui útil per a Andorra més endavant. “Crec que puc ser més útil per al país fent aquest doctorat que no entrant ja al ministeri”, assegura Bartolomé.

tracking