El racó del psicòleg

La salut mental a la feina

Sentim por de perdre el lloc de treball, sentim por davant d’un cap caòtic i dèspota i sentim por de no estar a l’altura en aquest projecte tan exigent.

Som més forts del que creiem, podem entrenar competències com ara l’agilitat i la flexibilitat

Som més forts del que creiem, podem entrenar competències com ara l’agilitat i la flexibilitat

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

A la feina no tan sols fem, també pensem i sentim. Sí, sentim. Sentim tot el repertori d’emocions que ens fa humans.

Ens frustra no aconseguir objectius, ens frustren les ordres contradictòries, les incoherències i els tractes de favor i ens desesperem davant de l’actitud de determinats companys que condicionen els resultats de tota l’organització.

Només som humans i quan aguantem massa solem explotar amb la primera persona que passa per davant, amb aquell company de feina que no s’ho mereix, amb aquell client que només volia solucionar el seu problema.

La fatiga acumulada es transforma en errors i els errors es transformen en queixes dels nostres clients. Ens costa dormir i arribem a la feina més irritables, menys tolerants i ens costa més compartir diverses hores al dia amb els nostres companys de feina.

Tota aquesta tensió acumulada acaba provocant conflictes a la feina i a casa, i com en una mena d’espiral viciosa se’ns complica el dia a dia, el caràcter, l’humor i la vida.

Tots fem allò que podem, però potser ha arribat el moment que el líder sigui més visible que mai. Quan tot va bé és fàcil liderar, però quan tot va malament, ai quan tot va malament…

Necessitem tenir cura del nostre equip. A més, com he anat comprovant a totes les formacions sobre resiliència i fortalesa emocional que he realitzat durant aquest darrer any, la resposta de l’equip és molt agraïda, ja que solen estar mancats de recursos, tècniques i suport.

Es tracta de millorar la salut emocional dels nostres equips, de no tenir més tensió de la necessària, de mirar tots cap al mateix objectiu i de tenir recursos per poder gestionar el dia a dia a la feina.

La gran notícia és que som més forts del que creiem, que podem entrenar determinades competències com ara l’agilitat i la flexibilitat, i que tenim més recursos dels que creiem.

Treballem junts. Al nostre cervell li va bé la col·laboració. Els nivells de cortisol disminueixen quan col·laborem, treballem millor i ens sentim abrigats, protegits i impulsats. Cuidem-nos, tinguem una mirada amable, siguem comprensius i donem el suport que tots necessitem i busquem. No hi ha res de tan gratificant com veure el resultat final d’un equip col·laborant.

Nosaltres també podem ser generadors de conflicte. Ocupem-nos de promoure un clima de calma i estabilitat que pugui compensar un entorn tan inestable. Cuidem els uns dels altres.

Aposta pel benestar, per la cura. Crea espais per descarregar tensions, per donar una sortida constructiva a les teves emocions, moments per parlar, per fomentar la companyonia i per compartir les nostres pors i fantasmes.

Podria seguir i seguir amb més pautes i consells, però el més important de tot és que prenguis la ferma determinació d’incorporar el concepte de salut mental a la teva vida i al teu treball. Cuida del teu equip, promou un entorn laboral saludable, no perdis la teva humanitat ni la teva sensibilitat i no oblidis mai que estàs treballant amb persones que fan, pensen i senten… sobretot senten…

tracking