Llegim i estimem

Llegir té molts avantatges per al nostre cervell, per a la nostra vida i per al nostre futur. Sempre he pensat que Sant Jordi s’hauria de celebrar cada mes per poder, així, llegir més

Llegim i estimem

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

De fet, jo ho celebro cada mes. Ben mirat potser més d’un cop al mes i tot. Sovint em veureu vagar per alguna llibreria del país deixant-me inspirar pels llibres.

Quan faig turisme i visito altres ciutats o països acostumo a visitar les llibreries d’aquella ciutat. També m’agrada visitar els supermercats, i és que per a un amant de la naturalesa humana veure el que la gent compra al supermercat és una instantània molt bona d’una cultura i d’una època.

Però tornem a Sant Jordi, que em perdo. M’encanta llegir. De fet, la lectura m’ha salvat la vida. Recordo que de petit era un nen complicat. Mogut, que es deia abans. No entraré en els motius que ho provocaven, però sí que us puc dir que un bon dia, un dels meus mestres em va dir que l’acompanyés.

Jo vaig pensar que ja l’havia feta bona, així que anava amb una mica de por. Navarro, em va dir, et vull ensenyar una cosa. Davant d’una porta molt gran, de dos batents, de color gris, em va dir que llegís el que posava a un petit rètol. “Biblioteca”, vaig llegir. Acte seguit va obrir les portes i vaig veure una sala plena de llibres.

Aquell dia la meva vida va canviar. Em va dir que comencés per una prestatgeria i que acabés per l’altra punta. Hi ha records que perduren en el temps i que ens acompanyen en tot moment. Com aquest.

Jo ja havia llegit la gran enciclopèdia de les manualitats que teníem a casa. No teníem gaire cosa més. En diverses ocasions, de fet, però el que va passar per les meves mans a partir d’aquell moment ha fet el Tomàs que ara soc. Llegia un llibre darrere de l’altre, sense aturador, sempre que podia.

Llegim. Si us plau. Llegim. Per fugir del món en què vivim. Per crear nous mons. Per canviar el món. Per inspirar-nos noves vides. Per aprendre i per obrir la ment. Les paraules són molt poderoses i poden canviar vides.

Un llibre és un amic que t’acompanya a tot arreu, un diàleg amb un autor que ha decidit compartir part de la seva vida amb tu, un regal que il·lumina la ment i que calma el cor.

Llegim i estimem. Cada dia hauria de ser la festa del llibre. Quin acte d’amor tan bonic que és regalar un llibre, oi? Estima els teus i inspira’ls. Posa llibres a la motxilla dels teus alumnes cada setmana. Apunta’t a un club de lectura. Llegeix cada vespre amb els teus fills. Dissenya un racó de lectura a casa teva. Regala cultura. Regala una vida millor. Regala llibres.

M’encanta l’olor de llibre. El tacte de les seves fulles. Quan encetes la primera pàgina i quan tanques aquella història sabent que no ets la mateixa persona.

Llegir va bé per estimular el teu cervell, per potenciar la imaginació, per incorporar noves competències, per aprendre mil coses noves i per guanyar perspectiva.

Llegeix allò que t’agradi sense complexos. Llegeix en comptes de fer un scroll infinit a la pantalleta del mòbil. Llegeix en aquelles estones mortes mentre els nens fan extraescolars. Estic segur que molts dels meus lectors m’han vist llegint al cotxe o en un banc –si fa bo– tot esperant que la meva filla acabi les seves activitats.

Llegeix sabent que llegir et farà lliure així com estimar et farà més bonic.

tracking