Lideratge tòxic

El cost d’un lideratge tòxic en una empresa és molt més elevat del que et puguis imaginar. Si estàs tolerant un líder tòxic estàs perdent talent, diners i imatge.

Lideratge tòxic

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Confiem les nostres empreses i els nostres equips a persones que sovint no estan preparades per liderar-los. Sovint el líder és bo en totes aquelles competències necessàries per arribar a ser líder, però no té ni disposa de totes aquelles competències necessàries per poder liderar un equip de persones que fan i aporten, però que també pensen i senten.

La gent sent i sovint aguanta un líder tòxic perquè no té més remei que pagar la hipoteca, els estudis dels fills i el menjar. La gent no treballa millor amb por, ni coaccionada, ni sota un lideratge canviant i capriciós o parcial que fomenta el favoritisme i el personalisme.

La gent aguanta, però arriba un dia en què es cansa d’aguantar i marxa. Quan no tractes bé el teu equip de treball la gent que pot marxa, el talent marxa, els motivats marxen i t’acabes quedant amb aquella gent que o bé no pot marxar o creu que no pot marxar o ja li va bé quedar-se.

Un líder tòxic acaba tenint un equip de persones desmotivades, que passen més temps protegint-se i que no estan gens alineades amb l’empresa, la mateixa empresa que tolera que les maltractin i les humiliïn.

El ressentiment, el fàstic i la por es van escampant entre els col·laboradors, els equips inverteixen més temps a protegir-se que a produir i s’acaba fent el que el líder vol, tingui raó o no, ja que ningú s’atreveix a portar-li la contrària.

En una empresa o un equip liderat per un perfil tòxic s’anul·la el talent, es promou la mediocritat i l’element molest o dissonant per al líder és perseguit, castigat i sovint expulsat, fos efectiu i necessari per l’empresa o no. El líder tòxic posa les seves prioritats per davant de les prioritats de l’empresa i es treu de sobre tot aquell que percebi que representa una amenaça per al seu lideratge abusiu i incompetent.

Creu-me, el cost de tenir un líder tòxic és molt elevat. Ara mateix estic preparant un curs sobre lideratge i si alguna cosa tinc clara és que no som conscients del cost que suposa per una empresa tenir una líder incompetent, abusiu o tòxic.

La manera de procedir sempre és la mateixa. El líder tòxic et farà creure que l’empresa funciona gràcies a ell, que sense ell estàs perdut i que tens sort de tenir-lo al teu equip. Però mentre et dibuixa una foto que no es correspon amb la realitat tens tot un equip desmotivat, que no entén com és que els propietaris o caps no se n’adonen i que comença a pensar que aquesta actitud és tolerada i fins i tot promoguda per part de l’empresa.

El líder tòxic fa que els seus equips parlin malament del líder i de l’empresa, i aquest boca-orella s’escampa com la pólvora. No hi ha res que et faci empatitzar més que el patiment d’una persona estimada.

Sí, parlem de reputació corporativa i ens oblidem que la principal reputació prové del que diu de tu la gent que treballa a la teva empresa. Per cert, una cosa més, quan la teva reputació és dolenta i el teu equip és mediocre o està estressat, esgotat o desesperat, estàs perdent molts diners. Si encara creus que et surt a compte mantenir un líder tòxic i incompetent estàs molt equivocat.

tracking