Tots necessitem un Derrick i un Lazarus

De vegades ens oblidem que només som humans, amb les nostres pors i fantasmes, i que una mà amiga ens pot ajudar en un moment de bloqueig.

Tots necessitem un Derrick i un Lazarus

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Encara no sé com però tot d’una estava penjat com una llonganissa a cinc metres de terra. Tot va començar quan la meva filla em va demanar d’anar a un parc de cordes, d’aquests que has d’anar superant proves d’habilitat.

Tot anava bé fins que la seva amigueta es va bloquejar. De cop i volta la por va prendre el control del seu cos i de la seva ment. És normal i esperable i de fet un psicòleg anomenat Lazarus va descriure a la perfecció com funciona el mecanisme de la por.

Lazaraus va descobrir que davant de qualsevol situació fem dues valoracions. La primera consisteix a analitzar si el que està passant, allò que els nostres sentits perceben, suposa un perill per a nosaltres o no.

Per a mi fer aquell pas no suposava cap perill. En primer lloc perquè he analitzat tots els elements de seguretat del pas, en segon lloc perquè tinc experiència com a escalador i alpinista i sé el que passa quan em quedo penjat d’un arnès i en tercer lloc, perquè confio en les meves capacitats i sé que tinc prou força i habilitat com per fer-ho.

En canvi la valoració de l’amiga de la meva filla va ser negativa, de tal manera que va sentir por.

La segona valoració consisteix a analitzar si som capaços de gestionar aquell perill. En el meu cas, ja he anat a altres parcs de cordes, he escalat i fet vies ferrades així que tenia clar el que havia de fer; en canvi, aquella nena no tenia cap experiència que li donés seguretat ja que era el primer cop que es dedicava a penjar-se pels arbres.

Tot i això, encara que no tinguem experiència hem de saber que encara ens queda un recurs: La nostra capacitat d’adaptació. Tenim tot el necessari per poder gestionar situacions noves com ara una gran capacitat d’anàlisi, una percepció increïble, una creativitat genial o la capacitat per prendre decisions. Així que ja ho saps, que no hagis fet mai una cosa no vol dir que no tinguis recursos per a poder fer-la.

Has vist que bé? Pots aplicar la teoria que t’acabo d’explicar, anomenada teoria de l’Appraisal, a diari. Quantes situacions tens cada dia en les quals necessites gestionar la por?

Al final l’amigueta de la meva filla va passar l’obstacle gràcies a l’ajuda del Derrick. Qui és en Derrick? Doncs el monitor que estava al parc de cordes.

Com ho va fer? Doncs donant-li confiança. Derrick no ha descobert cap teoria psicològica, però sap aplicar a la perfecció un fenomen anomenat empatia i confiança. En Derrick, sense saber-ho, va guiar la nena per un procés d’Appraisal constructiu extern que li va donar el valor que necessitava.

En Derrick li va fer veure que havia de valorar que tot allò era segur, que tenia les capacitats necessàries per a fer-ho i que l’únic problema és que ella no ho sabia.

tracking