“'Tapeo', cerveseta i 'xiringuito'”

Josep Àngel Mortés. 57 anys. Cònsol major d’Ordino i pare de quatre fills. La pandèmia no l’ha fet canviar de plans per a l’estiu, però reconeix que aquest any li fa més falta fer vacances

Josep Àngel MortésFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amant de la calma a l’estiu, el cònsol d’Ordino, Josep Àngel Mortés, aposta sempre pel mateix destí en família, on gaudeix de la gastronomia, del mar i de paisatges únics.

On va normalment a l’estiu?

A la platja, a Almeria. És superxulo. Primer baixo amb la família i després vaig i vinc. Com que estem a cop de cotxe... [riu]. Hi ha estius que ho faig tres vegades, però sempre hi vaig.

Per què aquest destí?

La meva dona és d’allà i s’hi està tranquil. Almeria és un dels llocs del sud, de la costa mediterrània, menys massificats i s’hi està de conya. La zona del cap de Gata està molt bé, l’aigua perfecta. És una altra història. Desconnecto el cent per cent perquè canvio completament de cultura, Estic a 1.000 quilòmetres, connectat amb el telèfon i l’iPad, però faig vacances. Hi vaig 15 dies i torno nou. Aquest any em fa més falta perquè físicament i psicològicament ha estat durillo.

Com és un dia d’estiu?

Tapeo, cerveseta, xiringuito... És el que faig. Surto de casa, piscina, platja, xiringuito, piscina i la dona amb el menjar a taula. Jo vinc carregat del xiringuito i vaig directe a la migdiada. A les nou soc a la platja i quan comença a arribar la gent, a partir de les onze, marxo. La massificació no m’agrada gens. A Benidorm no m’hi busquis perquè no m’hi trobaràs, i menys ara. A Almeria el distanciament ja el tens de sempre, a quatre metres tens l’altreal costat, no has de fer esforços.

Aleshores la Covid-19 no els ha fet canviar de plans...

No, aquest estiu farem el mateix. A l’estiu has d’anar a un lloc on puguis relaxar-te i desconnectar. Durant l’any si pots fer un viatge és una altra història. És important muntar la base en un lloc i estar-hi uns dies.

Té algun hàbit que només faci en aquesta època?

Faig molta bici i vaig a córrer molt. Uns sis dies sobre set perquè, és clar, he de cremar tot el què m’he fotut. Molts dies hi vaig a primera hora del matí.

Sempre van a Almeria?

De tant en tant fem un viatget. Fa uns anys anàvem amb càmping car, quan els nens eren més petits. Viatges llargs amb ells, no, perquè és complicat, però la senyora i jo hem fet el Marroc, Portugal, tot el centre d’Europa... Al final el vam vendre perquè amb els nens pràcticament no l’agafàvem. Va ser una època xula. Potser més endavant hi tornem. És una forma de viatjar diferent perquè per molt que ho programis mai surt com ho esperes. I com que no depens de reserves pots anar al teu ritme i la sensació és maca.

Recorda els estius de petit?

Sí. Amb 10 anys recordo que vam anar a Sant Feliu de Guíxols i després vaig estar baixant a la Costa Brava, però els estius me’ls passava aquí servint cafès. Fèiem el viatge de final de curs al setembre i marxava amb molts diners de les propines. Potser marxava amb 1.500 peles, fa 45 anys, i era el rei del mambo. Era l’època del mestre Florit i anàvem a Salou. Sortíem amb els Autos Pujol-Huguet i arribàvem a la platja a les onze. Fèiem el banyet, dinàvem i tornàvem a pujar. Després ja ho vam allargar a un parell de dies i inclús vam anar a Mallorca tres dies en vaixell! Són records que et queden gravats per sempre.

Té algun viatge pendent?

Tot i que ara no és el moment, vull anar al Japó i a Austràlia. On he estat 7 o 8 vegades i sempre vull tornar és a Nova York. És un d’aquells llocs que m’atreuen molt. La primera vegada, devia tenir 24 o 25 anys, vaig volar amb helicòpter per dins de Manhattan. Després ho van prohibir per seguretat, però volar entre els gratacels i per sobre de Central Park era espectacular.

NOU VERTICAL CAFÈ

Mortés escull aquesta terrassa perquè hi ha passat mitja vida. “He servit moltíssims cafès aquí.” El bar era de la seva mare i gràcies a les propines dels clients podia anar de vacances amb molts diners.

tracking