Un paradís blanc

Pic de la Sal. Una jornada d’esquí de muntanya que discorre per les valls de Sorteny i Rialb, fent una incursió per les valls de l’Arieja. El cim, a 2.739 metres d’altitud, regala unes vistes extraordinàries

Un paradís blanc

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una gran jornada d'esquí de muntanya amb un itinerari circular que recorre les valls de Sorteny i Rialb, amb una incursió per les valls de l’Arieja. Aquesta ruta comença deixant el vehicle a l’aparcament de la vall de Rialb, calçant-se els esquís de muntanya i iniciant l’ascensió per la pista nevada. S’haurà de tallar alguna llaçada, seguint un camí entre el bosc, fins a passar al costat del refugi de la Borda de Sorteny, que es troba a 1.965 metres d'altitud, en un entorn natural, just a sobre de la pleta de Sorteny.

Cal seguir per la vall de Sorteny, deixant la clàssica ruta del pic de la Serrera per tirar amunt per la vall de Sorteny, superar un estretament del torrent i arribar a un punt on la vall s’eixampla de forma considerable. Veient el camí que porta a la carena, cal seguir l’ascensió per la vall que discorre al costat del riu de la Cebollera. Arribant a la Portella els vessants tenen un pendent molt pronunciat, que obliga a seguir per la cresta amb roca i neu i li afegeix un toc de complicació a la ruta. Cal col·locar-se els esquís a l’esquena i fer una grimpada.

Una vegada se supera l’aresta, el pendent se suavitza molt i el cim del pic de la Sal, situat a 2.743 metres d’altitud, regala unes vistes extraordinàries. Es pot veure la grandesa del pic de la Serrera, voltat d’altres pics, com la Coma de Seignac, el Cassamanya i l’Estanyó. Cap a ponent es veu el pic de la Font Blanca, el Thoumasset o el Comapedrosa. Des del cim se segueix un tram per la cresta en sentit contrari al de la pujada fins a superar un estrep que baixa cap a la vall pel vessant de l’Arieja. La baixada s’inicia amb els esquís a l’esquena per anar a buscar un descens més esquiable, que portarà a la Vall del Solanet i, sense arribar a l’estany, cal anar a buscar el port de Banyell. En trobar la baixada idònia, comença el descens, que caldrà prendre precaució segons l’estat de la neu. Un cop arribat a port de Banyell, caldrà treure’s les pells i fer un plàcid descens que portarà al fons de la vall de Rialb, enllaçant amb el camí del port de Siguer, la ruta clàssica del Thoumasset, fins a arribar al punt d’inici de la ruta, on es donarà per acabada aquesta volta circular.

Localització: Ordino Durada:6 hores i 33 minuts anada i tornada. Dificultat:moderada Distància:951 metres

tracking