Televisió

Les claus de la vaga

L’aturada de guionistes de Hollywood, de caràcter indefinit, tindrà efectes en els calendaris d’estrena de les grans sèries. Alguns espais ja han deixat d’emetre’s.

Guionistes durant una protesta, aquesta setmana a Los Angeles.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els guionistes de Hollywood es troben des de principis d’aquesta setmana en vaga, la qual cosa suposa una aturada en la indústria audiovisual nord-americana que de ben segur afectarà les audiències i a l’economia del país.

L’auge de les plataformes d’streaming ha fet augmentar la demanda laboral creativa, però també ha atret unes certes pràctiques laborals que segons el sindicat de guionistes estan devaluant la seva feina. Entre les peticions de l’associació sindical destaquen els augments salarials i la retribució justa dels anomenats “residuals”, els pagaments que els membres d’un equip reben quan el seu projecte és transmès per algun mitjà.

Així mateix, demanen que hi hagi un mínim de personal a les sales de guionistes, entre sis i dotze escriptors per programa, i la garantia d’almenys deu setmanes de treball continu. Altres peticions estan relacionades amb l’augment de les aportacions als plans de pensions i el fons de salut, així com la regulació de l’ús de la intel·ligència artificial en la creació de guions, un punt que l’Aliança de Productors de Cinema i Televisió es nega a tractar.

Les conseqüències de la vaga han estat gairebé immediates per a algunes produccions, sent els programes d’entreteniment els primers a veure’s afectats. Aquests espais ja estan emetent repeticions des de dimarts, fins a nou avís. De no aconseguir una ràpida solució, les següents produccions que notarien els efectes de la vaga serien les telenovel·les, que acostumen a escriure’s amb sis setmanes d’anticipació.

És probable que no sigui fins a tardor que les audiències puguin notar la repercussió real de l’aturada, perquè serà quan comencin a percebre’s les demores en els llançaments de noves temporades de les grans sèries de televisió. Quant al cinema, el públic podria no adonar-se de les conseqüències fins l’any vinent, a causa del temps d’antelació amb el qual es realitzen les pel·lícules.

Si bé els productors han fet algunes propostes per arribar a una conciliació amb els autors, també s’ha mostrat renuent a la negociació d’uns certs punts fonamentals per al sindicat. El caràcter indefinit de la vaga deixa una gran incògnita sobre quant podrien allargar-se les negociacions. No obstant això, alguns experts consideren que podria durar quatre mesos.

tracking