Televisió

Distopia laboral

Apple tv+ estrena ‘Separación’, un thriller còmic en què un grup d’empleats se sotmet a un experiment per dividir els records de la vida professional i personal.

Adam Scott en un moment de 'Separación'.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Moltes persones farien el que fos per no emportar-se feina a casa. I moltes empreses inventarien si poguessin un remei perquè els problemes personals dels empleats no afectessin el seu rendiment professional. Separación (Severance), la ficció de nou capítols que acaba d’estrenar Apple TV+, fantasieja amb aquesta possibilitat.

Dan Erikson, el seu creador i guionista principal, va treballar darrere un escriptori en diverses empreses multinacionals abans de fer el salt a la indústria de l’entreteniment. Aquell passat corporatiu va ser el germen d’aquesta història. “Ho vivia com una cosa traumàtica, però al mateix temps sabia que havia de sentir-me afortunat per tenir feina. Cada matí imaginava la possibilitat de teletransportar-me directament a les cinc de la tarda, quan acabava la jornada laboral. És estrany trobar-te a tu mateix desitjant no existir durant un terç del teu dia”, va explicar recentment en una trobada amb mitjans. Tant anhelava dissociar les dues vides que el 2016, durant les pauses per dinar, es va posar a escriure un guió que plantejava aquesta possibilitat. Anys després, el text va arribar a les mans de l’actor Ben Stiller. Atret pel seu particular to, es va convertir en productor executiu del projecte i en director de la majoria d’episodis. “Em va agradar la forma com Dan havia sabut retorçar un gènere tan reeixit com el de les comèdies d’oficina i donar-li un punt de misteri”, va explicar.

El relat arrenca amb un curiós experiment de conciliació laboral en una companyia anomenada Lumon Industries. Els records del grup d’empleats que s’hi sotmeten queden separats en dos: els del treball i els de la vida personal. Quan són a l’oficina, no recorden res del que viuen fora, i viceversa. Mark (interpretat per Adam Scott) és un dels treballadors que ha acceptat formar part del projecte. Des que va perdre la seva dona dos anys enrere, prefereix oblidar per fugir del seu prolongat estat de dol. Fins que un dia el seu cap desapareix sense donar explicacions. Llavors, comença a fer-se preguntes incòmodes sobre les intencions reals de la seva empresa.

tracking