Televisió

Portugal es reivindica

La indústria audiovisual lusitana fa el salt internacional gràcies a les plataformes de streaming i a una sèrie d’iniciatives per consolidar el país com a escenari de rodatges.

'Glória', la primera sèrie portuguesa de Netflix.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La indústria audiovisual lusitana passa per un bon moment. En els últims anys ha fet el salt internacional gràcies a les plataformes de streaming i a iniciatives que volen consolidar Portugal com a escenari de rodatges. El país no tan sols vol que les productores ensenyin el contingut fora de les seves fronteres. També pretén que els seus actors participin en projectes de gran envergadura.

Per això, a més de presentar la seva producció en festivals, creixen les col·laboracions publico-privades en grans iniciatives, com el programa Passaporte, impulsat per l’associació de cinema portuguès per atreure directors de càsting de tot el món, una porta per participar en projectes internacionals. D’altra banda, la creació del Fons de Suport al Turisme i al Cinema permet, des del 2018, incentius fiscals a la producció audiovisual a Portugal, mentre que la Portugal Film Comission, creada el 2019, vol donar visibilitat al país com a destinació de rodatges.

Les plataformes de streaming han impulsat l’exportació del talent portuguès amb la incorporació de films i sèries lusitanes en els seus catàlegs. Un salt important va ser l’estrena de Glória a Netflix, la primera sèrie de la plataforma 100% made in Portugal. A més, fruit d’un acord entre l’Acadèmia del Cinema i Netflix, aquest 2022 es veuran cinc pel·lícules rodades en terres lusitanes per directores del país. Els cinc films ja han passat per festivals i sales de cinema.

Per un altre costat, els llaços amb Espanya venen estrenyent-se des de fa temps, sobretot amb Galícia, tot i que no va ser fins fa dos anys quan el treball conjunt es va obrir espai en les plataformes internacionals. La proximitat geogràfica, la col·laboració institucional i l’afinitat lingüística afavoreixen la col·laboració, que va culminar el 2020 amb l’exhibició d’Auga Seca a HBO, la primera sèrie amb segell ibèric a entrar en les plataformes de streaming. Més tard introduiria en el catàleg la minisèrie Vigado Palace, coproduïda, igual que l’anterior, entre la Radiotelevisió Portuguesa i la Televisió de Galícia.

Amazon també se suma a la llista. Al gener va estrenar 3 caminos i aviat llançarà el seu primer projecte hispanoportuguès, Operación Marea Negra.

tracking