reportatge

Memòries d'historiadora

Quan el 1947 Carme Larrosa i Josep Lluelles, just acabats de casar, van anunciar que construirien la seva casa en el que dècades més tard seria la part baixa de l’avinguda Meritxell, els van dir: “Però si aneu a viure al bosc!” Ells van ser els primers ‘colons’ de la zona.

Memòries d'historiadora

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La jove parella va edificar el que avui és el número 108 de l’avinguda, la primera que es bastia entre el que avui són el pont de la Rotonda i el carrer de la Unió. El següent bastiment –el que ocupa Roca Ribes– va començar a fonamentar-se si fa no fa un any més tard. Van ser els primers ocupants d’un espai aleshores verge però que amb el pas dels anys i el desenvolupament econòmic es convertiria en una zona plena de benzineres –pràcticament fins a finals dels vuitanta– i on s’anirien sumant serveis, gràcies a la inversió pública: l’edifici que aixoplugava els serveis de telecomunicacions, la CASS i la policia, aixecat pel Consell General o la implantació dels correus francesos per decisió de l’Estat veí.

Maria Jesús Lluelles, doctora en Geografia i Història, es va posar mans a l’obra per relatar aquest extens procés d’evolució urbanística, comercial i social, que és la construcció i consolidació de la principal artèria comercial del país. El treball forma part del projecte Memòries de Meritxell, engegat per l’Arxiu d’Etnografia del Govern i el comú de la capital.

Però si l’historiador està habituat a treballar amb documents freds, amb fonts alienes, en aquest cas Lluelles ha treballat amb materials molt més propers. Començant pels papers trobats a casa i continuant amb la pròpia memòria. La part baixa de Meritxell era als seixanta i setanta, relata, una extensió de prats d’herba i grandalles, un espai de llibertat per a la canalla –i d’emprenyada i renecs per al pagès, el Margarit, a qui destrossaven els pessons–. Un espai de llibertat amb un límit molt clar: el Rec. Prohibició que evidentment ignoraven de ple.

L’inici del creixement urbanístic, fomentat per les inversions del Consell i l’Estat francès, el van viure “com una pèrdua, amb certa tristesa, per aquella imatge d’obres, de pols, de destrucció”. A la canalla, reflexiona Lluelles, li va costar d’acceptar l’asfalt.

La part baixa de l’avinguda es va desenvolupar urbanísticament d’una manera menys desestructurada del que pot semblar, i amb un comerç de qualitat, però “en botigues gens ostentoses”, recorda Lluelles. També sota una influència escaldenca molt marcada. “Escaldes-Engordany tenia ja molta vidilla des dels anys trenta, amb l’hostal Valira” i el turisme atret per les aigües termals. De fet, apunta la historiadora, “bona part dels botiguers forans que venen a establir-se al país obren comerç a Escaldes”. Tot sumat, recorda, fa que la reivindicació d’esdevenir parròquia comencés a bullir tan aviat com als anys trenta.

No obstant, al mateix temps es consolida la capitalitat a Andorra la Vella, punt zero des d’on parteix la xarxa viària que Fhasa comença a construir als anys 30, i encara abans, la que uneix les Valls i la Seu. Triga més a cristal·litzar el comerç en aquesta part alta, però tot arriba.

tracking