Música

El novembre porta Luz Casal, Noa i els recuperats Amistades Peligrosas

La cantant corunyesa actua al Prat del Roure i la israeliana presenta ‘Letters to Bach’

El novembre porta Luz Casal, Noa i els recuperats Amistades PeligrosasXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El mes vinent arriba amb un calendari musical ben nodrit, amb un cartell que encapçalen la israeliana Noa, que actuarà al Centre de Congressos de la capital el dia 15, pocs dies després que Luz Casal hagi donat el tret de sortida a la programació de l’Andorra Shopping Festival, al Prat del Roure, el dia 7. La proposta d’animació comercial que programa Andorra Turisme també ofereix una mirada enrere, amb un escenari dedicat, el dia 9, al revival de velles glòries (o figures no tan glorioses) del pop espanyol: Amistades Peligrosas –Cristina del Valle però sense Alberto Comesaña–, Javier Urquijo, de Los Secretos, i Marilia Andrés, que va formar part del duet Ella Baila Sola, que es va fer amb un parell d’èxits pels volts dels noranta.

Luz Casal, intèrpret que ha trepitjat els escenaris del país en diverses ocasions –Ordino el 2014 la més recent–, arriba a l’escenari escaldenc en el marc de la gira Que corra el aire, presentació del nou treball de la cantant de la Corunya, a punt de celebrar les quatre dècades sobre els escenaris i amb premis com un Grammy honorífic.

El dia 9, per l’escenari obert de la plaça Coprínceps desfilaran a partir de les 20.30 hores tres formacions (el que en queda, més aviat) que es van fer un forat en el panorama del pop espanyol dels anys noranta. A Leyendas del pop, que així ha batejat Andorra Turisme la proposta, inclosa com la resta en la nova edició del Shopping Festival, compareixerà Cristina del Valle –amb Marcos Rodríguez, amb qui ha aixecat de nou el duet Amistades Peligrosas després de la molt sonada separació ja fa anys d’Alberto Comesaña–. Al febrer van presentar el disc Pacto de sal, amb el qual compareixeran al concert escaldenc. Els seguirà Marilia Andrés (Ella Baila Sola), que també protagonitza des del 2013 un intent de retornar a la primera línia de la música en castellà amb Infinito, àlbum publicat enguany.

Una trajectòria estroncada

Per completar la triple proposta del dia 9 a Escaldes, Javier Urquijo, que a principi dels vuitanta va posar en marxa amb els seus germans (Enrique i Álvaro) Los Secretos, formació que va aconseguir èxits com Déjame, convertit en un clàssic del pop en espa­nyol, al qual seguirien A tu lado o La calle del olvido. Una trajectòria d’èxit estroncada per la mort d’Enrique el 1995.

L’altra gran veu de la desfilada musical del novembre serà la israeliana Noa, en aquest cas al Centre de Congressos de la capital, el dia 15 a les 21.30 hores. El concert, expliquen des del comú de la capital, s’emmarca en la voluntat d’oferir actuacions musicals fora de calendaris estables, com la festa major o la Temporada de Música i Dansa.

Noa –que va actuar el 2015 a l’extint Festival Narciso Yepes, a Ordino, i el 2005 a Escaldes– es presenta en aquesta ocasió amb Letters to Bach, un disc on la cantant i compositora ha posat lletres, en anglès i hebreu, a una dotzena de composicions de Johann Sebastian Bach, música que aprofita per abordar qüestions actuals, del canvi climàtic a l’eutanàsia i el feminisme. Els arranjaments venen signats per Gil Dor, company i col·laborador sempitern de la cantant israeliana. Les entrades ja estan a la venda a la web del comú.

tracking