reportatge

Què hauria passat si..?

Enric Dilmé segueix entossudit a recuperar la història de l’arquitectura al país: també amb allò que podia haver estat però mai no es va materialitzar.

Què hauria passat si..?

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

a part alta de l’avinguda Carlemany és una zona que es podria considerar poc reeixida, com sovint s’han queixat veïns i, sobretot, comerciants. L’arquitecte Enric Dilmé juga a què hauria passat si..? i recupera projectes arquitectònics que no van quallar i que, es pregunta, potser haurien actuat com un ham per la seva singularitat i per la signatura de qui els va projectar. En una mirada de, diguem-ne, arquitectura-ficció, reconstrueix a l’estudi els paisatges urbans que haurien deparat edificis mai construïts.

A la part alta d’Escaldes podrien haver coincidit l’església proposada per Miquel Fisac i un annex a l’Hostal Valira (en lloc de l’actual aparcament) que va pensar Josep Maria Sostres. “Enlloc no he trobat per què no va prosperar”, explica Dilmé sobre aquest segon edifici, que hauria estat el primer de la nova sèrie en què en aquells moments començava a treballar, un bastiments on assolia molta preponderància l’espai interior. I pel que fa a Fisac, Dilmé tampoc no té gaire clar les raons per les quals va projectar l’església –que no hauria estat de Sant Pere Màrtir, sinó consagrada a la Verge de l’Assumpció–, però sí especifica el moment en què ho va fer: amb l’arquitecte entrant a Andorra fugint de la guerra civil a Espanya, en la mateixa comitiva que Escrivá de Balaguer.

No és l’únic projecte no realitzat que rescata al seu bloc, també la casa d’habitatges de Sostres a l’avinguda Meritxell, en comptes de l’habitatge unifamiliar; el parlament projectat per Xavier Pla o un hotel de Puig i Cadafalch.

tracking