patrimoni

Polítiques i reptes per a la pedra seca

La ministra Riva es compromet a “col·laborar al màxim” amb el programa de salvaguarda d’aquestes tècniques i construccions

Polítiques i reptes per a la pedra secaSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les construccions en pedra seca tenen un paper clau en la prevenció d’esllavissades, inundacions i allaus, la lluita contra l’erosió i la desertificació o la millora de la biodiversitat. Això, a banda del valor cultural que representen unes tècniques i tot un patrimoni d’estructures que es mantenen des de, pràcticament, el neolític. Amb aquestes consideracions, i d’altres de similars, com a base, l’espai sociocultural Cal Pal de la Cortinada acull des d’ahir la primera trobada d’una comissió d’experts encarregada de definir les polítiques que l’Estat haurà de seguir durant els propers anys pel que fa a aquest patrimoni.

La reunió, que continua avui, va comptar en la jornada inaugural amb la presència dels ministres de Cultura, Sílvia Riva, i Ordenament Territorial, Jordi Torres. Riva va mostrar la voluntat de màxima col·laboració per poder tirar endavant el programa per a la salvaguarda de les construccions en pedra seca. Això, dins d’uns objectius de desenvolupament sostenible en què s’hauran d’implicar els diferents departaments del Govern.

Aquesta primera reunió de la comissió d’experts, que és un òrgan consultiu, avalua l’estat de coneixement de les tècniques i l’estat de conservació del patrimoni existent al territori. Hauran també de proposar les polítiques de formació i transmissió intergeneracional de les tècniques i apuntar nous models d’intervenció en les construccions ja existents. La voluntat és integrar en el paisatge de manera natural la pedra seca, mitjançant polítiques mediambientals, agrícoles i ramaderes concretes.

A la trobada participen tècnics dels ministeris de Cultura –encapçalats pel director de Patrimoni Cultural, Xavier Llovera, un dels ponents–, Ordenament Territorial, Medi Ambient i Educació, així com personal de tots els comuns.

Curs pràctic

El projecte Primera pedra –inicialment impulsat des de Cal Pal per la seva propietària, l’empresària Maria Reig– consta també d’una part pràctica i formativa, un curs que es va iniciar a principis de l’estiu i que es reprendrà la setmana vinent. Un curs d’artesans en pedra seca que va superar de molt les expectatives d’alumnat i que, per tant, es va acabar dividint en dos.

Així, una part de l’alumnat, la formada per aquells que ja treballen en empreses constructores, així com banders dels comuns, treballaran a l’Orri del Cubil. Aquí l’objectiu serà desmuntar part de les estructures que es van restaurar el 2008 i a les quals es va dotar d’un suport de formigó. També s’haurà de refer una de les cabanes i part d’una altra, així com alguns murs de la munyidera. La reconstrucció de l’orri la va sufragar el comú d’Encamp –una inversió més de 46.000 euros– seguint els criteris marcats per Patrimoni Cultural. Entre els materials fets servir hi ha pedra de la tartera adjacent, la mateixa que va servir a la construcció original.

El segon grup treballarà a Encodina. Es dedicaran a restaurar una falsa cúpula i a refer-ne una altra, que està ensorrada. També treballaran en una cabana de coberta vegetal.

tracking