equipaments

La residència de creadors, en marxa

Els primers artistes i escriptors estrenaran la setmana que ve els espais habilitats als Tallers d’art de la Massana

La residència de creadors, en marxaANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una professora, crítica literària i traductora nord-americana, Kathleen McNerney, serà la primera usuària de la Residència Faber-Andorra, és a dir, els espais habilitats pel ministeri de Cultura als Tallers d’art de la Massana per acollir creadors forans en els àmbits de les arts, les ciències i les humanitats, a imatge de la que ja funciona a Olot, gestionada per l’Institut Ramon Llull. Precisament ahir la ministra Sílvia Riva i la directora de l’ens català, Iolanda Batallé, van signar el conveni de col·laboració. L’acord, que es renovarà anualment, té un pressupost de funcionament per a la residència de 6.000 euros enguany –quan els espais estaran ocupats per cinc professionals– i 12.600 de cara a l’exercici vinent.

La batejada com a Residència Faber-Andorra, la qual ministeri i institut volen veure com una eina de desenvolupament de diplomàcia cultural, col·laborarà amb equipaments internacionals similars que acullin creadors andorrans. De moment, però, el projecte comença la posada en marxa obrint les portes als artistes i investigadors forans seleccionats per un comitè format per representants de Cultura i el Ramon Llull: serà una desena l’any com a màxim, amb una estada prevista de tres setmanes per a cadascun.

McNerney, la professora nord-americana que estrenarà l’espai, procedeix de la ciutat d’Albuquerque, a l’estat de Nou Mèxic. És professora emèrita d’estudis hispànics i estudis de dones a la Universitat de West Virginia. Ha publicat articles sobre Mercè Rodoreda i traduccions d’obres de Caternia Albert, entre altres treballs. A l’estada a Andorra es capbussarà en l’obra de Maria-Mercè Marçal, de cara a la publicació d’una nova edició de l’obra de l’escriptora d’Ivars d’Urgell.

La succeirà la finlandesa Irina Poleshchuk, investigadora, escriptora i artista. Des de la Haia vindrà el tercer dels seleccionats, Paul Behrens, professor adjunt d’energia i canvi climàtic de la Universitat de Leiden. Divulgador científic que ha publicat en diaris com The New York Times, The Independent, Newsweek o The LA Times, treballa en l’avaluació de l’impacte de les polítiques energètiques de la Unió Europea i qüestions com les interaccions internacionals entre energia, alimentació i aigua.

El seguirà el neozelandès Paul Gifford, professor emèrit de religió que arribarà al Principat des d’Addis Abeba, capital d’Etiòpia, on la seva dona dirigeix un institut de la Unesco. Ell ha realitzat investigacions sobre el cristianisme a l’Àfrica.

La cinquena seleccionada per passar per l’espai massanenc procedeix novament de Finlàndia: Raisa Jurva és investigadora en estudis de gènere a la Universitat de Tampere, matèria en la qual imparteix cursos. Ha publicat material en educació sexual.

UN HABITATGE REMODELAT DE 60 METRES QUADRATS

L’habitatge per a artistes s’ubica, com els Tallers d’art que gestiona el Govern, en un edifici compartit amb la també remodelada caserna de bombers de la Massana, un bastiment que és propietat del quart. El projecte de residència, que el ministeri va presentar la legislatura passada, preveia un espai d’uns seixanta metres quadrats que havia d’incloure un dormitori i un bany, a banda d’un espai conjunt de sala i cuina (uns 44,5 metres de superfície). Les bases presentades per al projecte de remodelació preveien detalls com ara estar dotat de cuina completa (amb rentaplats i rentadora-assecadora pel que fa a electrodomèstics). A banda, el mobiliari necessari, incloent-hi les làmpades de treball amb llums LED. L’habitatge s’ubica en el que abans havia estat utilitzat com a espai per al personal en servei pels bombers.

tracking