reportatge

Del passat al present

Un organista italià i un saxofonista rus s’uneixen per a ‘Poètiques del barroc a l’actualitat’, el concert que ofereix avui el Festival Orgue&nd. Gabriele Pezone i Valentin Kovalev, guanyador de la darrera edició del SaxFest, faran un repàs de l’evolució de la música.

Del passat al present

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb el pas del temps tot va evolucionant i un dels àmbits que més canvis ha viscut és la música. Aquest desenvolupament és un fet que plasmaran aquesta nit l’organista italià Gabriele Pezone i el saxofonista rus Valentin Kovalev amb el concert ‘Poètiques del barroc a l’actualitat’ que se celebrarà a les 21.30 hores a l’església de Sant Esteve d’Andorra la Vella, en el marc del Festival Orgue&nd. “Es tracta d’un programa heterogeni, proper al públic i molt atractiu” explica el director artístic de l’esdeveniment, Ignacio Ribas. Els intèrprets faran un repàs a la història de la música a través de composicions originals i transcripcions per a saxofon de conegudes obres de Georg Friedrich Händel, Johann Sebastian Bach, Gaetano Donizetti, Georges Bizet, Niccolò Paganini, Franz Schubert, Mélanie Hélène Bonis, André Caplet, Béla Bartók, Claude Debussy i Ennio Morricone. “La majoria de peces es faran en duo però d’altres les realitzaran en un únic instrument” avança Ribas. Així, durant el concert els assistents podran reconèixer temes cèlebres com l’’Agnus Dei’, l’’Ave Maria’, el ‘Clair de lune’ o el tema de la pel·lícula Temps d’estimar i temps de morir.

Una de les característiques a destacar d’aquest concert és la unió entre l’orgue, un dels instruments més antics de la història de la música clàssica a Europa, i el saxo, que té menys de dos segles. A més, per primera vegada Pezone i Kovalev actuaran junts en un escenari, ja que no es coneixien personalment i cada un ha assajat de manera individual fins ahir, quan es van trobar per preparar l’espectacle, un fet que Ribas descriu com a “molt habitual” entre els músics. La professionalitat i la llarga trajectòria d’ambdós fa que la conjunció musical no suposi cap problema a l’hora de trobar-se d’un dia per l’altre.

Gabriele Pezone és un reconegut organista italià. Va estudiar piano amb Antonio Luciani i es va graduar al Conservatori Ottorino Respighi de Latina amb Salvatorella Coggi, així com de música coral, direcció de cor, composició i improvisació d’orgue. És fundador de l’Orquestra de cambra ‘Città di Fondi” i ha dirigit orquestres de tot el món i nombroses òperes a part de guanyar diversos premis com el guardó internacional “Giuseppe Sciacca” l’any 2006. Com a organista ha fet concerts a Croàcia, els Estats Units, França, Suècia, Austràlia, Dinamarca, Espanya, Hong Kong i Nova Zelanda. Valentin Kovalev és una de les promeses de la música amb el saxo. Nascut l’any 1998, el jove rus és estudiant del Conservatori Nacional de París i es va formar a la universitat Gnessin i a la de Chopin. Tot i la seva curta edat ha guanyat diversos certàmens, entre els quals es troben el Gran Premi Trompetes de Plata (2011), el concurs Anches Simples de Tolosa (2019) i el festival SaxFest d’aquest any. Abans del concert, però, Pezone i Kovalev oferiran unes portes obertes a les 12 hores a la mateixa església per fer un tast del repertori que interpretaran a la nit. Així, el festival d’orgue, que celebra vint anys, enceta la penúltima actuació. L’última trobada es farà dimecres 21, amb ‘Les fantasies corals’ de Ludger Lohmann.

Del passat al present

tracking