Patrimoni

L'amiant, encara a Radio Andorra

Govern licita els treballs de control de la descontaminació de l’emblemàtic edifici

L'amiant, encara a Radio Andorra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’agost de l’any passat els treballs d’inventari dels materials i equips de Radio Andorra revelaven l’existència d’amiant, un material contaminant i molt perillós per a la salut. Van aparèixer a làmpades de rectificació, fusibles, resistències i alguns elements aïllants de calor i electricitat. Es van aturar els treballs de rehabilitació que s’hi duien a terme i es van posar en marxa mecanismes per localitzar els llocs exactes on es troba l’amiant. Un any després, el Govern licita els treballs de control i verificació de la descontaminació de l’emblemàtic bastiment encampadà. Els aspirants tenen de termini fins al 21 d’agost per a la presentació d’ofertes.

L’empresa haurà de redactar el plec de bases per a la licitació dels treballs d’identificació, tria, trasllat i descontaminació dels materials que contenen amiant i el buidatge dels transformadors, on també se n’ha detectat. L’adjudicatària del concurs que es convoca ara també haurà d’assumir la direcció facultativa d’aquests treballs.

Fins ara les tasques s’han centrat a identificar i localitzar els punts de les instal·lacions en què es troba l’amiant, així com els transformadors que contenen oli, amb o sense policlorurs bifenils. Queda pendent, no obstant això, la identificació del material tòxic en els elements més petits que van ser inventariats i romanen dipositats a les instal·lacions de l’edifici encampadà. Alguns d’aquests components són material d’interès museístic.

El trasllat d’exteriors

L’antic edifici de l’emissora a Encamp es destinarà sembla que definitivament a seu del ministeri d’Afers Exteriors. Amb una data prevista de trasllat que el Govern fixava, el mes de desembre passat, en els primers mesos del 2020. Un previsió que caldria preguntar si no peca d’optimista a jutjar per com avança l’eliminació de l’amiant: una ullada a l’hemeroteca recorda que el desembre passat la previsió apuntava que els treballs d’eliminació del material contaminant estiguessin enllestits justament abans de l’agost.

Amb tot, des de bon començament Govern va assegurar que la troballa del material tòxic no hauria d’endarrerir les previsions pel que feia a l’habilitació dels espais de Radio Andorra com a seu ministerial. Un ús que es farà compatible amb alguna fórmula que permeti museïtzar l’antic patrimoni radiofònic.

tracking