Esdeveniments

La Massana Còmic estrenarà museu

La inauguració dels nous espais donarà el tret de sortida al saló

La Massana Còmic estrenarà museu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dimecres vinent, just passat Sant Jordi i a dos dies de l’obertura de la vint-i-tresena edició del Saló La Massana Còmic, el museu que la parròquia dedica al novè art i-naugurarà els nous espais, els que li permetran agafar forma d’un equipament museístic amb cara i ulls. Dues plantes més a l’edifici de les Fontetes que, a banda d’acollir serveis com sala de consultes, arxiu i espais per a projeccions i activitats, serviran per homenatjar tres emblemes del sector amb un molt estret lligam amb l’esdeveniment massanenc: de Carlos Ezquerra hi haurà una exposició permanent, amb el llegat que va deixar a Andorra; i dues de les sales portaran els noms del molt veterà José María Blanco –va donar suport al saló des de les primeres edicions– i Jan, autor de la cèlebre Les muntanyes voladores. Amb sorpresa: treballa en una segona part.

Va ser un dels anuncis de Joan Pieras, el president de l’Arca, l’associació que gestiona el museu i organitza el saló, que ahir donava a conèixer el programa definitiu de l’edició d’enguany del saló. Edmond –un dels veterans de Bruguera, autor de Sissi i As de corazones– posarà el toc clàssic a la trobada, mentre que Josep Homs –havia adaptat Millenium a les vinyetes– serà un dels noms més emblemàtics. Juntament amb els ja anunciats Carlos Puerta, que compleix amb La Massana Còmic després que l’any passat una vaga de pilots li impedís assistir, i Leopoldo Sánchez, que farà doblet a la Closeta i la sala temporal de les Fontetes. En aquesta inaugurarà l’exposició –que en realitat ja està muntada i es pot visitar– dijous.

El saló, com és habitual en les propostes que dissenya l’equip de l’Arca, dona espai també als nous rostres del sector. En aquest cas, convida d’una banda Jandro González i Miquel Ángel Parra, dos autors sortits de l’escola barcelonina Joso i que van començar en l’animació per passar a continuació al dibuix. Presentaran La vampira de Barcelona, un llibre basat en fets reals que, no obstant, havien tingut poca repercussió més enllà de les pàgines de El Caso: Enriqueta Martí va assolir una negra celebritat quan es va descobrir la llarga carrera com a assassina, segrestadora i proxeneta.

El col·lectiu juvenil

En la secció de la sang nova també hi haurà presència del col·lectiu barceloní Sudando Tinta, un grup que es va posar en marxa per autoeditar-se els treballs.

Al programa d’enguany s’afegeix la col·laboració, per segon any consecutiu, de l’Ambaixada Francesa, que facilita la presentació de Sanoe (Sophie Verdaguer), una estudiant de Dret que va reorientar el seu futur per diplomar-se en comunicació visual i endinsar-se en el món del còmic. El 2017 publica el primer llibre, La grande Ourse, que és el que presentarà a Andorra, com a protagonista d’una sèrie de tallers i activitats amb centres escolars. L’ambaixadora, Jocelyne Caballero, va argumentar que com a representants d’un país on el còmic “és un art tan viu, amb 24 milions de llibres venuts el 2017, un any record, és natural la nostra col·laboració”.

També hi tornarà a col·laborar l’Associació Frikis Andorra, amb l’organització de jocs i el ja habitual concurs de cosplay.

Amb tot plegat, va considerar Pieras, “crec que ens ha quedat una proposta ben rodona”. Que tindrà a partir d’ara aquest reforç de l’equipament museístic com a tal, amb els ingents fons atresorats per l’Arca durant aquests anys ordenats i consultables, perquè deixi de ser “la cova d’Alí Babà que em deien que tenia”. Que, per cert, va recordar el cònsol, David Baró, es jubila, “i si treballant ja feia tot això, ara que queda lliure imaginem-nos-ho ara”.

tracking