Reportatge

Talent musical congelat

El talent que els germans Lluís i Gerard Claret han desplegat durant mig segle de carrera va quedar ahir reconegut –congelat en el temps i la memòria, també en la fredíssima temperatura de la tarda– amb les estrelles que el comú els dedica al Fener.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sort de les dues estufes que van escalfar l’ambient durant –d’altra banda brevíssim– l’acte, brevetat agraïda pels presents i escalforeta benvinguda pel trio Albelda-Santamargarita (una altra de les estirps musicals que arrelen al país), que va introduir la cerimònia tocant una peça de Max Reger.

Al temps fred precisament va començar referint-se la cònsol major de la capital, Conxita Marsol, una gelor que al país és benvinguda “perquè per a nosaltres presagia la riquesa de l’hivern” i perquè, de pas, recorda precisament el pare dels germans Claret, “un home molt vinculat amb l’hivern d’Andorra”.

Amb les estrelles consagrades al violinista i el violoncel·lista, el Bulevard de les Estrelles s’obre a la música i la cultura, va recordar Marsol, sortint de la senda esportiva: les tres primeres són les dels pilots Cyril Despres, Toni Bou i Albert Llovera.

Són els Claret, va assegurar Marsol, “andorrans de pro” i “andorrans que n’exerceixen”. També dos bons pedagogs que van estar molt vinculats a la posada en funcionament de l’Institut de Música de la capital, que d’aquí a poc celebrarà els quaranta anys en funcionament. La cònsol va tancar el parlament –davant d’un grup d’autoritats encapçalades per la ministra de Cultura, Olga Gelabert– referint-se als músics homenatjats com a “persones que admirem, valorem i respectem”. Unes referències i consideracions en les quals va abundar el president de l’Associació de comerciants del Fener, Joan Babot.

“Ha estat una sort haver desenvolupat l’activitat professional al meu país a través de l’ONCA i l’Institut”, va assegurar Gerard Claret, després d’agrair el “valor” del trio musical per posar-se a tocar al carrer amb una temperatura tan gèlida i, per descomptat, l’homenatge que se’ls ret. El violinista va recordar les primeres actuacions que, encara infants, van protagonitzar, petites vetllades familiars a casa dels Rebés que els van ajudar a preparar-se per enfrontar-se més endavant al públic dels auditoris. També es va referir a l’inici del conservatori –creat com a Institut Andorrà d’Estudis Musicals–, “que va suposar un canvi molt important en el panorama musical i cultural del país”.

Un panorama que, va reprendre el germà violoncel·lista, aleshores era el d’un “desert cultural”. Per a ell l’acte d’ahir va suposar també l’homenatge als pares, “que van venir aquí a viure el seu exili”. I va posar el punt final de qualitat a l’acte: “I a partir d’ara, si desafinem, podeu venir aquí a trepitjar-nos.”

Talent musical congelat

tracking