Reportatge

Un fil (teatral) per estirar

El proper dia 30 l’escenari del Claror rebrà ‘Alba, el jardí de les delícies’, coproducció de l’Escena Nacional que ha passat pel Temporada Alta i el Teatre Nacional de Catalunya i que enceta la línia de muntar obres que facilitin la projecció exterior del teatre de casa.

Un fil (teatral) per estirar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

És la idea en què treballem des de l’any passat, que no es quedi en una producció i prou”, assegura Alfons Casal, que comparteix direcció artística a l’ENA amb Joan Hernández i Mònica Vega, i que s’ha enrolat en aquesta coproducció (amb el TNC, el festival gironí i la sala Atrium de Barcelona) com a ajudant del director, Raimon Molins. Amb Casal, la coproducció ha incorporat una altra peça andorrana, la jove actriu Clàudia Riera.

“Penso que per a ella ha estat una experiència superpositiva, de tan bé com ha estat acollida per tot l’equip, per com ha encaixat de bé i perquè li ha obert la porta a d’altres projectes perquè ha fet un treball molt maco”, afirma Casal. Per a ell hi haurà també rèdits? “Espero i confio que sí, perquè he tingut converses sobre possibles projectes”, tot i que, admet, “els resultats per a un actor són més immediats perquè està en un aparador més evident, mentre que l’ajudantia de direcció no és tan visible”. Però més enllà que hi hagi opcions que es concretin, valora “l’aprenentatge, que ha estat màxim”.

I en una òrbita més general, pensant en tot el sector, apunta Casal, “estem convençuts que és una bona línia, un fil del qual estirar, més enllà del rèdit personal” per a ell o Riera. Així que des de l’ENA, explica, “ja mantenim converses amb altres sales, altres companyies”, perquè la línia de les coproduccions i, amb elles, la possibilitat d’estrenar frontera enfora, continuïn. “Ara obrim de nou la convocatòria perquè la gent de casa presenti projectes i pensem que per als professionals del país, o els semiprofessionals, és una opció interessant que se’ls obrin portes a fora”.

De moment, parla en positiu de la primera experiència, perquè amb Alba, el jardí de les delícies el feedback ha estat d’allò més favorable, assegura. Es va estrenar el 16 de novembre al festival Temporada Alta de Girona i poc després va fer estada a la sala petita del TNC, del 29 de novembre al 23 de desembre. “I pràcticament totes les setmanes hem anat omplint la sala”, indica el co-director artístic de l’ENA. “Les reaccions externes que hem copsat han estat també positives”, hi afegeix.

L’obra és una proposta teatral que juga amb el gènere del thriller i la ciència-ficció, una obra que es pregunta sobre les noves maneres de relacionar-se en la nova societat, un text de Marc Artigau que barreja memòria, identitat i desig, i que escènicament barreja el llenguatge teatral i l’audiovisual. Està coprotagonitzada per dos noms reconeguts de l’escena teatral catalana, Lluís Marco i Montse Guallar.

La temporada de l’ENA acabarà amb una lectura dramatitzada del drama que Jean Camp va escriure a partir de la novel·la d’Isabelle Sandy Andorra o els homes d’aram. Una proposta en un any, aquest, en què l’autora de l’Arieja prendrà relleu.

tracking