Periodisme

Ricard Poy s'endú el premi Pirene glossant els últims 25 anys del país

La sèrie ‘Tatuats pels Pirineus’, d’Eva Clausó, emès al Canal 33 rep el guardó en l’apartat audiovisual

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El periodista Ricard Poy s’ha endut el premi Pirene de periodisme interpirinenc en la categoria de premsa escrita pel reportatge 1993-2018 La revolució andorrana, publicat a la revista El Temps el passat mes de març. En la categoria audiovisual –ambdues dotades amb 3.000 euros pel ministeri de Cultura– el guardó ha estat per a la sèrie Tatuats pels Pirineus, signat per Eva Clausó i que el Canal 33 va emetre als mesos d’octubre i novembre del 2017. La tercera categoria, que premia un treball relacionat amb el medi ambient i la sostenibilitat, incorporada en les últimes edicions i dotada amb 1.500 euros pel departament d’Agricultura i Medi Ambient, ha recaigut en Argiñe Areitio, pel reportatge titulat Limnopirineus, recuperar la naturaleza perdida i publicat a la revista El mundo de los Pirineos.

Enguany optaven als premis un total de 14 treballs, va explicar la ministra de Cultura, Olga Gelabert, dels quals dos en la categoria audiovisual i la resta, en premsa escrita. Procedents de França, País Basc, Catalunya i Andorra. El jurat va estar integrat per Xavier Palma, Esther Pons, Univers Bertrana i Natàlia Rovira.

El jurat va premiar Poy, qui és director del Diari, per un treball que presenta “un enfocament diferent sobre l’evolució històrica d’Andorra des de l’aprovació de la Constitució” i adreçat “a l’exterior”. Precisament aquí, en explicar a l’exterior què és i com ha evolucionat el país, al marge dels clixés i intentant no donar per coneguts aspectes que des de dins semblen obvis, va raure la complicació del treball, va explicar l’autor. De fet, va explicar, havia enviat una primera versió a Joan Massa, qui li va aconsellar “deixa-ho estar perquè no ho entendrà ningú”. És més, “a El Temps ja vaig veure que ni tan sols tenien clar què són els coprínceps”. Per això, hi va afegir, finalment va veure que “havia de tenir una visió molt didàctica per explicar la realitat actual” a un públic que sovint “s’ha quedat amb molts tòpics”. El reportatge, per tant, ofereix segons l’autor “un resum sintètic de què era Andorra i explica tota l’evolució des de la Constitució fins aquí”, mostra l’Andorra actual, “que no té a veure amb els estigmes” sinó que és “una societat evolucionada, moderna”.

Pel que fa a Clausó, el jurat ha valorat que es tracta d’un “relat fresc i amb estil propi” i l’autora va explicar que havia tractat “d’atansar de manera propera el Pirineu”, en una sèrie de la qual, va avançar, ja prepara la segona temporada.

Pel que fa a la categoria de reportatge de temàtica ambiental, la ministra Calvó va insistir en la importància de reflectir la temàtica als mitjans “perquè un ciutadà informat és un ciutadà responsable”. I Areitio va apuntar que “jo no deixo de ser un mitjà per fer arribar allò que s’està fent”.

Ricard Poy s'endú el premi Pirene glossant els últims 25 anys del país

tracking