patrimoni

Cultura ignora el consell assessor i no demanarà canvis en els entorns

El ministeri desestima la idea dels perímetres flexibles, adaptats a cada monument, que suggereixen els experts

Cultura ignora el consell assessor i no demanarà canvis en els entorns

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Cultura no té la previsió de fer cap demanda als legisladors perquè es torni a revisar la Llei de patrimoni, ja retocada a demanda dels comuns per reduir els entorns cautelars de protecció dels monuments a vint metres (dels cent que assenyalava originalment la llei del 2003). Una protecció insuficient a ulls de molts tècnics i experts. Sobretot dels que formen part del consell assessor del patrimoni, que han fet “diverses i repetides vegades suggeriments”, segons reconeix el ministeri mateix, perquè aquests perímetres cautelars –que garanteixen la protecció del bé mentre no s’aprova el de­finitiu– siguin flexibles, és a dir, adaptats a la necessitat de cada monument.

El ministeri, segons va dir la directora de Cultura, Montserrat Planelles, a l’abril, havia escoltat els arguments dels experts i aleshores estava valorant l’opció. La decisió final és negativa i es torna a deixar de banda l’opinió dels experts, ja marginats en la modificació feta a la llei el 2014, a proposta de les administracions locals.

El ministeri puntualitza, en la resposta que per escrit fa a les preguntes del conseller liberal Ferran Costa, que no són seves les competències per modificar els perímetres cautelars, tot i que sí que podria fer una proposta tècnica argumentada en aquest sentit a la comissió legislativa encarregada de la cultura. Cosa que no pensa fer, encara que sí proposa a Costa “fer un debat d’aquestes característiques en aquest hemicicle amb voluntat constructiva per mirar d’avançar en aquest tema tan complex”.

Cultura argumenta que “el que s’està fent de forma progressiva és passar d’aquest entorn cautelar a l’entorn definitiu”. I recorda que les seves previsions són enllestir-ne dos més abans que acabi l’any: els de l’església de Sant Marc i Santa Maria i el de Santa Eulàlia, ambdós a Encamp. Per al 2019 pretén acabar-ne quatre o cinc més. Se sumarien als 11 ja realitzats. Però tots junts encara estan molt lluny dels aproximadament seixanta que s’han d’enllestir i per als quals la llei del 2003 donava un termini d’un parell d’anys. Els dos més recents d’aprovats són el del santuari de Meritxell, l’any passat, i el de Sant Serni de Llorts enguany.

Cultura es justifica en la “complexitat administrativa de tot el tràmit de publicació”, que suposa ja nou mesos sols per al període d’al·legacions; també en la falta de recursos. I admet que “potser les previsions han estat sempre massa optimistes vist el volum de feina tècnica i política que implica un entorn”.

tracking