Maridatge entre art i gastronomia

Consulta l'agenda cultural i d'activitats d'Andorra d'avui, amb les exposicions, els actes i els espectacles que es fan al país

Maridatge entre art i gastronomia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

LA PROPOSTA DEL DIA:

-'MARIDATGE ENTRE ART I GASTRONOMIA'

El Museu Carmen Thyssen, a Escaldes-Engordany, prepara visites guiades temàtiques de les 5 obres escollides per a l’Infús i una degustació. Els participants rebran una bosseta amb les infusions que podran olorar i palpar davant de l’obra i tastar al final l’activitat. La visita es transforma en una experiència única en què participen tots els sentits, i permet apropar l’art d’una manera diferent. Aquestes activitats es duran a terme a les 11 i a les 15 hores. Cal recordar que les places per dur a terme aquestes activitats són limitades i cal reservar prèviament per correu electrònic o per telèfon.

ACTIVITATS

-''JUGA MENUT' I 45 JOCS TRADICIONALS'

Combinació de jocs per als nadons i els nens i nenes. Els infants de 0 a 3 anys s’endinsaran en una bombolla de sensacions formada per 15 plafons/jocs de 7 metres de diàmetre de terra tou, pensat exclusivament per a ells. Mitjançant el joc estimularan els sentits com ara el tacte, l’oïda, i la vista. Cada plafó proposa un joc diferent que els més petits hauran de superar amb l’ajuda dels pares. En un dels jocs, hauran d’obrir i tancar cremalleres, botons, veta adherent… En un altre, hauran de posar i treure pilotetes de mides i colors diferents, en d’altres hauran de posar i treure peces imantades, amagar-se en una caseta fosca, buscar la cuca amagada a les finestres, tocar el xilòfon gegant... A més a més, també hi haurà 45 jocs tradicionals repartits en sis estructures de fusta, que faran que els nens i nenes a partir de 3 anys, així com els pares i mares, potenciïn l’agilitat, l’equilibri, l’habilitat i l’organització entre ells. Es tracta de jocs lliures, els nens decideixen per si mateixos si volen fer una car­rera de sacs o bé jugar a estirar la corda, practicar amb els diàbolos o provar a caminar amb les xanques, entre molts altres jocs.

Plaça Pàrquing Prat del Riu

Canillo

16.30 h

FESTES MAJORS

-'LA MASSANA'

12 h Missa de la Mare de Déu d’Agost a l’església Sant Iscle i Santa Victòria.

16h Espectacle infantil, al Prat del Colat.

18h Havaneres amb el grup Boira, a la plaça de les Fontetes.

19:30h Ball de tarda amb l’orquestra Sabor Sabor, a la plaça de l’Església.

21 h Hamburguesada popular, a la plaça de l’Església.

22.30 h Ball de nit amb l’orquestra Sabor Sabor.

-'ENCAMP'

7.30 h Concurs de pesca que es durà a terme als Cortals d’Encamp, al pont de Rigoder. Les inscripcions es poden fer al mateix lloc.

10 h Campionat d’Andorra de ciclisme infantil, al Prat Gran.

11-13 h Junglepark, a la plaça dels Arí́nsols.

12 h Missa de la Mare de Déu a l’esglé́sia Santa Eulàlia.

15 h Concurs de botifarra, al Cafè del Poble.

16-19 h Junglepark, a la plaça dels Arí́nsols.

16 h Ral·li sorpresa. Sortida des del Prat Gran d’Encamp.

17 h Espectacle infantil 1, 2, 3 ...21 la pares i festa de l’escuma, a la plaça dels Arínsols.

19 h Ballada de sardanes amb la Cobla Vents de Riella, a la plaça dels Arínsols.

20 h Repic de campanes, a l’església Santa Eulàlia.

21 h Xaranga Drum Beat. Sortida des de la plaça dels Arí́nsols.

21 h Sopar del Jovent. Sortida des de la plaça Arí́nsols a les 20 h amb batucada.

22.30 h Ball de nit amb el grup de versions La Privada, al Prat Gran.

ESPECTACLES

-'MÚSIQUES DEL MÓN'

Durant el mes d’agost, els ciutadans poden gaudir d’una quinzena de concerts de tarda del cicle Músiques del món, a Escaldes-Engordany. Per l’escenari de la plaça Coprínceps hi desfilen formacions nacionals i internacionals dels més diversos estils. Enguany, amb motiu del 40è aniversari de la parròquia, els dimecres actuaran els grups de les darreres edicions més sol·licitats pel públic. Avui, és el torn de Piratas Rumbversions.

Plaça dels Coprínceps

Escaldes-Engordany

19.30 h

EXPOSICIONS:

-'DE TIO VIVO A MORTADELO Y FILEMÓN'

En aquesta exposició s’hi pot trobar un breu repàs a la revista Tío Vivo amb alguns originals exposats així com la història i anècdotes, a través de 10 panells, de la creació i vida dels eterns Mortadelo y Filemón. La revista Tío Vivo, fundada el 1957 per cinc dels autors més importants de l’editorial Bruguera (Josep Escobar, José Peñarroya, Carlos Conti, Guillem Cifré i Eugeni Giner) de l’època, va ser el primer intent a l’Estat espa-nyol de crear una revista d’humor per a adults, on els drets de l’autor es respectessin per sobre les necessitats de l’editorial. Van crear un producte de molta qualitat que va aconseguir fer ombra a les publicacions de la totpoderosa Bruguera. L’aventura va durar fins al 1960, any en què va ser adquirida per la mateixa Bruguera, amb pràctiques empresarials de dubtosa ètica pel mig, i els cinc autors van haver de tornar a treballar sota les condicions draconianes de l’empresa mare. No obstant això, per aquesta mítica revista hi van continuar passant autors tan importants com Gin, Nadal o Raf o Ibáñez. Precisament, el creador de Mortadelo y Filemón hi va publicar algunes de les seves sèries més famoses, com ara 13 Rue del Percebe o Rompetechos.

Museu La Massana Còmic.

Plaça de Les Fontetes. La Massana.

De 15 a 18 h.

-'TERRA DE FERRO'

Exposició fotogràfica als carrers del poble d’Ordino, a càrrec dels alumnes del Club Foto de La Capsa, Espais de Creació.

Ordino.

-'ART AL CARRER: JORDI DÍEZ'

El trànsit. Crònica d’un camí, distribueix pels carrers escaldencs nou peces de l’escultor Jordi Díez, des de Veedors cap amunt, per la plaça Lalín, Parc de la Mola i Carlemany cap a la plaça Santa Anna, en una proposta artística oberta a la interpretació de qui contempla les obres. El trànsit pretén ser una reflexió sobre de quina manera els camins que són necessaris per dur a terme l’obra artística són els mateixos que els de la vida. El recor­regut que proposa a El trànsit es fonamenta en els conceptes del coaching: la separació, la transició i la incorporació, tres fases per les quals travessen les escultures.

Fins al 29 de setembre.

-FRANCISCO SÁNCHEZ, EN BLANC I NEGRE'

La sèrie més recent del pintor, Llum i aigua, relata els estats d’ànim de Francisco Sánchez en els últims mesos, els que ha trigat a produir aquestes obres. Visualment se centren en les aigües del mar en moviment, els reflexos de la llum, el cel. Aigües que, no obstant això, connecten visualment amb les serralades pirinenques. Les obres continuen en certa manera la sèrie que va presentar a la Biennal de Venècia. Mantenen la tècnica –Sánchez ha tornat al carbonet, blanc i negre estricte–, però temàticament s’allunyen d’aquell tríptic.

Mama Maria

Av. Meritxell, 25. Andorra la Vella. Fins al 31 d'agost.

-'JORDI ROLLÁN'

Exposició de pintures de l’artista barceloní Jordi Rollán. S’exposaran a les diferents plantes del centre comercial una dotzena d’obres d’art. La trajectòria pictòrica de Rollán és molt extensa i es distingeix per plasmar l’harmonia mitjançant les formes i els colors, a mig camí entre l’abstracció i la figuració. Aquest any ve marcat per la celebració del seu 50è aniversari com a pintor. Amb només 14 anys, Jordi Rollán va decidir dedicar-se a la pintura i va començar a formar-se a l’Escola d’Arts i Oficis Artístics de la Llotja i al Reial Cercle Artístic de Barcelona.

Pyrénées

Andorra la Vella. Fins al 31 d’agost.

-'ELS 190 ANYS DE LA CASA GUERLAIN'

El Museu del Perfum dedica una mostra a commemorar els 190 anys de la mítica casa Guerlain, per la qual han desfilat les creacions de cinc generacions de perfumistes. I per fer-ho, exhibeix una col·lecció de flascons –alguns propietat de la col·lecció andor­rana, d’altres portats per a l’ocasió–, però també alguns dels estris dels que servien per elaborar fragàncies a final del segle XIX o una selecció dels grafismes que han representat la casa. Joies que exhibeixen com la marca ha considerat el recipient, com una obra d’art en si mateixa. De vegades amb sentit de l’humor, en homenatge a la moda o recordant moments històrics

Centre Júlia. Museu del Perfum

Av. Carlemany, 115. Escaldes-Engordany.

Fins al setembre.

-'LA BÍBLIA I CHAGALL'

Moisès, David, Josuè, Ezequiel, Jacob, Betsabé... són els protagonistes de l’exposició La Bíblia i Chagall, una mostra amb més de cent gravats que va crear Marc Chagall (Vitebsk, 1887 –Sant Pau de Vença, 1985) per il·lustrar la Bíblia, un treball en el qual va invertir més de 25 anys i que va fer per encàrrec del marxant i editor francès Ambroise Vollard. Aquesta sèrie dedicada a la Bíblia és una obra mestra de les arts gràfiques del segle XX. La majoria són làmines en blanc i negre i només en algunes s’entreveuen notes de color, però la manca de color no comporta monotonia; tot al contrari, els gravats de Chagall estan plens de dinamisme i cadascun narra un paisatge bíblic amb una força que atrapa l’espectador. Molts d’aquests paisatges són escenes conegudes de les Sagrades Escriptures, com el somni de Salomó, la mort de Moisès, Betsabé als peus de David... Tots comparteixen elements sagrats combinats amb elements profans, records de la infància, reminiscències de l’art popular rus i símbols de la tradició jueva, tot i que Chagall no va ser especialment religiós i sempre va defensar una actitud interconfessional. “Jo no veia la Bíblia, la somniava.”(Marc Chagall).

CAEE

Escaldes-Engordany.

Horaris: de dilluns a dissabte de les 9.30 a les 13.30 h i de les 15 a les 19 h. Diumenges de les 9.30 a les 13.30 h.

Fins al 29 de setembre.

-'EL TESTAMENT DE POMPEU FABRA'

La nova escenografia instal·lada al vestíbul i l’entrada de l’edifici administratiu del Govern exposa íntegrament el testament que el lingüista Pompeu Fabra va rubricar amb el notari episcopal Rossend Jordana a Sant Julià de Lòria el 27 de novembre del 1947, uns mesos abans de la seva mort, el 25 de desembre del 1948, per tal que el document que recollia les seves últimes voluntats pogués estar redactat en llengua catalana. S’exhibeix en públic per primer cop.

Vestíbul de l’edifici administratiu del Govern

Andorra la Vella.

-'ALLÉS ET VENUES'

Amb Allées et venues. Gauguin i quatre segles de camins en l’art, el nou equipament escaldenc presenta la segona exposició, un recull de 22 obres per fer una ullada panoràmica a 400 anys en la història de l’art a partir de les teles de la col·lecció de Carmen Cervera. Es tracta d’una aproximació a les diferents cultures del passat, que permetrà conèixer més en profunditat tant la rutina de les diferents ciutats europees i nord-americanes, sinònims de civilització per gran part de la societat de l’època, com del bullici i l’efervescència de les diferents colònies occidentals, com per exemple Martinica, Nassau o Igaraçu. Són 22 paisatges que comparteixen mateix eix vertebrador: el camí, com a element físic i com a símbol de recorregut i trajecte. Les teles formen un calidoscopi des d’on es podran observar diferents tècniques, visions del món i maneres de fer: pintura holandesa, italiana, francesa, alemanya, americana i catalana, entre d’altres.

Museu Carmen Thyssen Andorra

Escaldes-Engordany.

Horaris: de dimarts a dissabte de les 10 a les 19 hores. Diumenges, de 10 a 14 hores.

Fins al 10 de setembre.

-'CALDER, LA GEOMETRIA DEL COLOR'

Calder, la geometria del color exhibeix una selecció de 48 guaixos en paper de l’artista nord-americà, pintats entre el 1939 i 1975 i que ofereixen un recor­regut per la seva evolució i les constants presents al llarg de tota la trajectòria de l’artista. La mostra està presidida per un dels cèlebres mòbils, The Red Crescent. Tota la sèrie procedeix de l’Omer Tiroche Gallery, amb la col·lecció privada més important amb obres de l’escultor nord-americà després de la Fundació Calder.

Art al Roc (antic CIAM)

Av. Carlemany, 8.

Horaris: de dimarts tarda a divendres d’11 a 14 h i de 15.30 a 20 h. Dissabte de 10 a 14 h i de 15 a 20 h. Diumenge, de 10 a 14 h. Tancat diumenge tarda, dilluns tot el dia i dimarts matí.

Escaldes-Engordany.

Fins al 2 de setembre.

-'MAQUETES DEL ROMÀNIC'

L’artista Manel Soriano exposa una trentena de quadres que retraten l’art romànic i els paisatges andorrans. Un recorregut per la seva obra amb teles dedicades a les esglésies romàniques, però també a paisatges de muntanya. Art romànic i paisatges d’Andorra és un recorregut per l’obra més destacada de l’artista badaloní Manel Soriano, quadres dedicats a esglésies romàniques com Santa Coloma, Sant Joan de Caselles o Sant Miquel d’Engolasters, exposats al costat de la col·lecció de maquetes d’art romànic.

CAEE

Escaldes-Engordany.

Horaris: de dilluns a dissabte de les 9.30 a les 13.30 h i de les 15 a les 19 h. Diumenges de les 9.30 a les 13.30 h.

Fins al 29 de setembre.

-'PEREYRA I BARRANCO'

Alejandra Pereyra i Lola Barranco protagonitzen una doble exposició a l’espai expositiu de Bingo Art durant aquest estiu. La mostra està formada per retrats dels pares, dels fills, de persones estimades i inclús algun autoretrat. En total són gairebé una trentena d’obres en una mostra no només destinada al client de la sala de jocs, sinó també a tot aquell que vulgui gaudir del treball de diferents artistes del país.

Sala Bingo Star’s

Andorra la Vella.

Horaris: de 17 a 3 h, cada dia.

Fins al 30 de setembre

-'HIPERREALISME'

Segona mostra que l’equipament lauredià dedica a l’hiperrealisme, amb obres de la galeria londinenca Plus One Gallery. L’exposició amplia la proposta ja presentada el 2013, amb quasi mig centenar d’autors d’ar­reu del món: n’hi ha d’espanyols, com Pedro Campos o Andrés Castellanos; francesos, com François Chartier, i britànics, com Ben Johnson o Tom Martin. Però també el coreà Young Sung Kim, l’egipci Nourine Hammad o Cynthia Poole, que treballa a Zimbàbue. Natures mortes, paisatges, especialment urbans, retrats i figura humana conformen les tres avingudes per les quals circula aquesta proposta.

Museu del Tabac

C/ Doctor Palau, 17. Sant Julià de Lòria. Horaris juliol i agost: de dimarts a dissabte, de 9 h a 20 h (última visita a les 18.30 h). Diumenge, de 9 h a 14.30 h (última visita a les 13 h). Horaris juny i setembre: de dimarts a divendres, de 9 h a 18.30 h. Dissabte, de 10 h a 20 hores. Diumenge, de les 9 h a les 14.30 h (última visita a les 13 h).

Fins al 30 de setembre.

tracking