La Sumpta cobra vida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Joan Peruga admet que estava avisat, que arribava preparat, però que de totes maneres quan va veure la seva Sumpta movent-se per la sala d’armes de la Casa d’Areny-Plandolit alguna cosa se li va remoure per dins en veure que els personatges d’Últim estiu a Ordino –tres d’ells: la protagonista, doña Carolina i la dida– prenen corporeïtat.

Peruga va acompanyar les tres integrants de la companyia An-danda-rà –Mercè Canals i les germanes Lis i Carol Caubet– en la dramatització de la novel·la, una posada en escena que s’estrena aquesta nit precisament a la casa-museu ordinenca. A les vuit del vespre. Però amb més representacions previstes, fins al desembre.

Complicada la versió dramàtica? “És clar, complicadeta perquè havíem d’intentar explicar la història en tres quarts d’hora, que és el que dura la representació”, explica Canals. El text, a càrrec de les tres integrants de la companyia, amb suport de Peruga. “Va ser difícil ser capaces de recollir l’essència del llibre sense deixar-nos res d’important.”

És a partir dels tres personatges –la Sumpta, la baronessa i la dida– que An-danda-rà relatarà la història d’aquesta dona sensible que havia de morir tan jove, de la família nobiliària que estiuejava al poblet andor­rà i de com els veien els veïns. Un relat que Peruga havia construït a partir de les cartes de la Sumpta. També han intentat recuperar l’aroma d’aquell Ordino d’antuvi. “Es tracta d’aconseguir que la funció et transporti a una altra època i espero que ho haurem aconseguit”, manifesta Canals.

Després de l’estrena d’aquesta nit hi haurà més representacions, fins al desembre.

tracking