La canalla, fotogènicaANA / FONS BUILLES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Esmolets! La canalla d’Andor­ra del 1896 al 1960 recorre, en 138 imatges, les fotografies del que va ser viure una infància al país al llarg de les dècades. És el tema que aborda el nou catàleg digital que publica l’Arxiu Nacional d’Andorra (ANA) i que es podrà visitar en línia a partir de dilluns, coincidint amb el Dia internacional de la infància.

La publicació segueix la línia iniciada amb Dones i societat, per donar visibilitat a l’evolució de la societat andorrana. El catàleg permet construir un relat de la vida quotidiana dels habitants del Principat i en aquest cas dels nens i nenes, des de l’any 1896 fins als anys seixanta del segle XX. Acompanyant les 138 imatges, es troba el text d’Albert Villaró Cap a estudi i els textos de l’antropòloga i responsable de l’Arxiu d’etnografia, Isabel de la Parte. Les imatges que es mostren pertanyen als arxius Josep Alsina, casa Cremat, casa Rossell, Francesc Pantebre, Narcís Casal, casa Areny-Plandolit, Builles, Guillem de Plandolit i Julià Reig Roqueta, entre d’altres.

La mostra s’organitza en diferents apartats: La canalla i la família, Ora et labora, L’escola, L’edat de la innocència i Vida social. A partir d’aquests conceptes es podrà navegar per gairebé cent anys d’història fotogràfica del Principat. Entre les imatges que s’exhibiran hi ha una de les primeres fotografies de nens i nenes de l’Arxiu Nacional d’Andor­ra, presa durant l’any 1896 per l’editor català Mata i Companyia de Barcelona, del fons de la casa Rossell d’Ordino, on es veu la fàbrica de tabacs Claramunt, ubicada a Santa Coloma.

tracking