Música

El Jambo s'emmiralla en el Mercat de Vic per atreure els programadors

Els organitzadors pretenen que sigui un instrument per professionalitzar els músics del país

El Jambo s'emmiralla en el Mercat de Vic per atreure els programadorsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cinquena edició del Jambo Street Festival –del 14 al 17– arriba amb un objectiu més ambiciós que el de ser un festival de música que amenitzi el centre històric: vol convertir-se en un instrument que ajudi a professionalitzar els músics del país. Els organitzadors, Toni Colom i Oriol Vilella, han convidat programadors de comarques perquè puguin escoltar (i contractar) “formacions de qualitat amb preus competitius”. La intenció, segons Colom, és que el Jambo es converteixi de mica en mica en un altre punt de trobada per als programadors, com ho és el Mercat de música viva de Vic. Seria una primera eina dels propòsits que persegueix l’Associació de Músics, l’ASMA, i que precisament Vilella especificava dimecres en el manifest del Dia de la cultura: que la creació artística al país pugui ser un mitjà de vida.

Aquesta serà l’edició en què la participació de músics del país sigui més àmplia: 300 dels 350 que configuren el cartell. Una edició que inclou plats forts com l’homenatge a Grease amb motiu dels 40 anys que fa que es va estrenar la pel·lícula: hi haurà autocine (amb capacitat per a uns 90 cotxes) i abans de la projecció Madretomasa oferirà un concert amb els temes més emblemàtics del film. Temes que el mateix Vilella havia traduït per al musical que van oferir al Claror lauredià amb els alumnes del Laboratori de les arts. L’autocine servirà per aixecar el teló del festival, la nit de dijous, a l’estació d’autobusos de Prada Casadet. Un altre dels moments àlgids, previsiblement, serà l’actuació conjunta dels cinc esbarts del país, ballant els temes tradicionals adaptats a les sonoritats del pop.

Emergents i òpera electrònica

Vilella va destacar, d’altra banda, els grups que debutaran al festival, com Four Flags, Los violentos de Kelly o Threejazz. A tots els participants, va explicar Vilella, “se’ls demana un esforç perquè portin un repertori propi i nou”. Quant a les formacions provinents de Catalunya, la majoria emergents i que comencen a consolidar-se, sobresurt la cantautora de pop i folk Joana Serrat; Bocamolls, que ja havia passat pel país; Daniel Lumbreras –que canta inventant-se un idioma propi–; El sobrino del diablo, que és un habitual al país, sovint convidat a La Fada Ignorant; Marcel Lázara (excomponent de Txarango) i Júlia Arrey, i Sense Sal, formació de folk i rock que animarà el final de festa de dissabte a la nit. Diumenge, torna el Jambo Kids, amb Xiula.

El festival es completa amb el ja habitual concert vertical, enguany a càrrec de Toni Gibert, que va compondre una òpera electrònica, i amb el Jambo Kids de diumenge al matí, enguany amb el grup Xiula.

Tornant al suport als músics, en aquesta edició també s’ha obert el Jambo a una nova línia d’activitats, que inclouran una xerrada sobre drets d’autor i una classe magistral per comparar els estils de B. B. King i Eric Clapton.

El Jambo Street Music, que té un pressupost de gairebé 70.000 euros, es finança majoritàriament gràcies al comú d’Andorra la Vella, que hi aporta 50.000 euros. Andorra Turisme també hi col·labora amb 10.000 euros i ajuda a promocionar-lo a través de patrocinadors que en faran difusió en ràdios catalanes.

tracking