L'art de Portugal, al Museu del Tabac

Consulta l'agenda cultural i d'activitats d'Andorra d'avui, amb les exposicions, els actes i els espectacles que es fan al país

L'art de Portugal, al Museu del Tabac

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

LA PROPOSTA DEL DIA:

-'VISITA NOCTURNA AL CAEE ESCALDENC'

Visita guiada nocturna a l’exposició Més enllà de Mauthausen, que exhibeix part de l’obra fotogràfica de Francesc Boix (Barcelona 1920-París, 1951), testimoni dels horrors que es van viure en aquell camp de concentració nazi. Quan Boix va arribar a Mauthausen, el camp ja mostrava l’aspecte de sinistra fortalesa que els deportats republicans espanyols van haver d’engrandir a costa de la seva vida. A aquesta tasca es va veure forçat ell mateix fins que va ser destinat al servei d’identificació, on va acumular proves contra els botxins amagant negatius, que van ser trets del camp i custodiats per una veïna del poble, Anna Pointner.

LLIBRES:

-'L'AROMA DEL TEMPS'

Xerrada presentació del llibre L’aroma del temps, de Núria Pradas, una novel·la que endinsa el lector en un dels moments més glamurosos del segle XX. Des de Grasse, bressol de l’alta perfumeria, a la Barcelona de post­guerra, i passant pel París de Coco Chanel, aquesta novel·la explica qui i com es fan els perfums, i relata la vida d’un home que es fa a si mateix i que aconsegueix l’èxit després de superar la quantitat de cops que li dona la vida. Pradas va ser guanyadora del premi Carlemany per al foment de la lectura el 2012, amb Sota el mateix cel.

Llibreria la Puça (19 hores)

Andorra la Vella.

TEATRE:

-'LES NOIES DE MOSSBANK ROAD'

Èn el marc de la 52a Temporada de Teatre, Les noies de Mossbank Road, protagonitzada per Daniela Feixas, Marta Marco i Clara Segura, sota la direcció de Sílvia Munt.

Auditori Claror (21.30 hores)

Sant Julià de Lòria.

-'ALGUNES NITS D'AMOR EFÍMER’

Proposta de l’Aula de Teatre i Dansa del comú d’Andorra la Vella. Amb Lluís Ayllón, Lluïsa de Mato, Jesús Galindo, M. Eulàlia Grau, Isabel Menéndez, Vicenç Mercadé, Noe Pagès i Laura Sala, dirigits per Gemma Garcia.

Teatre Comunal (21.30 hores)

Andorra la Vella.

XERRADES:

-'CICLE GEOGRAFIES'

Segona jornada de projeccions de cinema indi. Es passaran les pel·lícules Lipstick under my burkha, d’Alankrita Shirvastava, i Dor (Hilo), de Nagesh Kukunoor. El cicle, organitzat per l’Institut d’Estudis Andorrans i el comú d’Ordino, inclou de manera permanent l’exposició de fotografies de Roland i Sabrina Michaud, dos profunds coneixedors de l’Índia, país que centra la segona edició del cicle Geografies. Els Michaud tenen a l’esquena una vida de seixanta anys de viatges, sis dècades durant les quals han retratat el món, rostres i paisatges. A Ordino recalen amb una mostra que recull prop d’un centenar de fotografies i que exposa la seva visió de la diversitat de les cultures de l’Índia.

Era d’Ordino

(Projeccions: 19 hores)

Horaris: de dilluns a dissabte, de 10 a 13 hores i de 16 a 19.

Ordino. Fins al 20 de maig.

EXPOSICIONS:

-'L'ART DE PORTUGAL, AL MUSEU DEL TABAC'

Del romanticisme a l’abstracció passant per d’altres moviments com el naturalisme, l’art del retrat o el modernisme: l’exposició Art a Portugal ofereix a Sant Julià de Lòria un repàs panoràmic al patrimoni artístic portuguès des de mitjan segle XIX fins al segle XX. L’exposició es presenta com una finestra oberta cap a la pintura portuguesa d’entre el 1850 i el 1960 amb 42 obres d’artistes com Adriano de Sousa Lopes, Francisco Metrass, João Vaz o Columbano Bordalo Pinheiro. Les obres pertanyen al Museu Nacional d’Art Contemporani de Chiado (Mnac-MC) i a la Casa Museu Anastácio Gonçalves, de Lisboa.

Museu del Tabac C/ Doctor Palau, 17. Sant Julià de Lòria.

Horaris: de dimarts a divendres, de les 9 a les 18.30 h. Dissabte, de les 10 a les 20 h (última visita, a les 18.30 h). Diumenge, de les 10 a les 14.30 h (última visita a les 13 h).

Fins al 25 de maig.

-'EL ROMÀNIC, SEGONS ELS ESCOLARS'

Debuta l’exposició itinerant que recull treballs, fins a una setantena, realitzats per alumnes del col·legi María Moliner en el marc d’un projecte artístic desenvolupat conjuntament a totes les etapes educatives amb l’objectiu que els infants i joves coneguin millor el patrimoni artístic i arquitectònic romànic que conserva el país. La mostra es podrà veure posteriorment al Centre Cultural i de Congressos de Sant Julià de Lòria. Després es traslladarà al Centre d’Art d’Escaldes-Engordany.

Vestíbul de la Llacuna

Andorra la Vella.

-'LAVAILL EXAMINA ELS MITES PIRIENCS'

Philippe Lavaill és l’artista resident de La Peixera durant aquest mes, en què treballa en la performance El mite de l’os, un treball a l’entorn de mites i llegendes fundadores dels pobles dels Pirineus. Philippe Lavaill, escultor nascut a la Catalunya Nord i establert al nucli de Bescaran, al municipi de les Valls de Valira (Alt Urgell), vol convidar el públic a pensar sobre els mites fundacionals dels llocs on vivim, que molt sovint estan lligats als animals. Per a l’artista, l’escultura tendeix un pont entre la tradició oral i escrita i la persistència d’un bestiari fantàstic al món contemporani.

La Peixera (baixos d’Art al Roc)

-'JAMES KIRKUP'

En el marc de les activitats organitzades per celebrar l’Any Europeu del Patrimoni, el ministeri de Cultura organitza l’exposició James Kirkup (South-Shields, 1918 - Encamp, 2009), en homenatge a l’autor de poemaris com An Island in the Sky, dedicat a Andorra. Kirkup, que va viure a Encamp durant dues dècades, va ser poeta, traductor i col·laborador habitual en diaris britànics, on va destacar com a autor d’obituaris de personatges cèlebres. Durant anys va exercir com a professor universitari al Japó, fet que es reflecteix en les seves creacions poètiques, tant en la forma com en el fons. La mostra consta de dues parts: al vestíbul del Consell hi ha unes vitrines on s’exhibiran objectes de la seva vida quotidiana, especialment exemplars de la seva biblioteca; a la plaça davant l’edifici s’instal·len plafons recordant la seva biografia. El comú d’Encamp ha cedit material bibliogràfic per exposar i documentar la mostra.

Consell General

Andorra la Vella.

Horaris: de dilluns a divendres, de 9 a 17 hores.

Fins al 22 de juny.

-'URBANISME A CANILLO'

Exposició Urbanisme i tradició: embelliment del poble de Canillo, que desplega els projectes presentats al concurs convocat des del comú canillenc. S’hi poden contemplar les idees projectades pels equips de Victor Naudi, Manel Pallarés, Miquel Mercè, Josep Adserà, Gerard Veciana, Pere Espuga, Jorge A. Vitullo i Pere Cervós. La mostra està organitzada des del Col·legi Oficial d’Arquitectes d’Andorra i a la seva seu es podrà visitar durant les properes setmanes.

Col·legi Oficial d’Arquitectes d’Andorra

Avinguda Doctor Mitjavila, 5, 1r.

Andorra la Vella.

Horaris: de dilluns a divendres, de 9 a 16 hores.

Fins al 17 de maig.

-'BOIX, TESTIMONI DE L'HORROR NAZI'

Primera exposició retrospectiva del fotògraf català Francesc Boix Campo (Barcelona 1920 - París, 1951), que en mostra la vida i la professió. La memòria gràfica d’una vida curta però intensa que informa sense indiferència, amb una Kodak o una Leica. Boix es trobà entre els soldats i la població civil que, després de la desfeta republicana, cercaven refugi a l’altra banda dels Pirineus, fins que fou enrolat en la 28a Companyia de Treballadors Estrangers, on caigué presoner dels alemanys el juny del 1940. Fou l’avantsala del seu camí cap al camp de Mauthausen, on es va convertir en testimoni i documentalista dels horrors nazis.

El centre d’art escaldenc desplega l’obra del fotògraf català.

-‘L’ART DE JORDI BERNET’

Una petita gran mostra de l’obra de Jordi Bernet: il·lustracions, esbossos i dibuixos sobre els personatges, temes i ambients que ha creat gràficament durant al seva dilatada carrera professional. Aquesta exposició recor­re totes les etapes i els estils de la seva obra, de Kraken a Sarvan, passant per Torpedo, Clara de Noche, Custer o Tex. L’art de Jordi Bernet és senzillament únic. Jordi Bernet va començar la seva carrera, el 1960, a Bruguera, seguint els passos del seu pare i des de llavors ha col·laborat a totes les revistes mítiques de còmic com Cimoc, 1984, Metropol, Totem o Creepy. L’any 1982 es fa càrrec d’una de les sèries més famoses del còmic, amb el guionista Enrique Sánchez Abulí, Torpedo 1936 i el seu emblemàtic personatge Luca Torelli.

Museu del Còmic Plaça de les Fontetes. La Massana.

Horaris: de dimarts a divendres de 15 h a 18 h. Dissabte de 15 h a 19 hores. Fins al 2 de juny.

-'ROSA MUJAL'

Dibuix i literatura, traços i paraules, conformen el nou projecte artisticoliterari que protagonitza Rosa Mujal, acompanyada per Girasol Blanco. Mujal mostra els esbossos d’aquesta producció conjunta que gira al voltant de les relacions entre mares i fills, a través de la pintura i la literatura. Blanco escriu els textos –“dels teus cabells agafo la vida”– que serveixen a Mujal com a punt de partida de les seves creacions pictòriques, que no són, puntualitza la pintora, il·lustracions. El projecte complert, a finals d’any.

AnyósPark

La Massana.

-'LA CASA ROSSELL. UNA MIRADA INTERIOR

Documentada des del segle XV, la Casa Rossell d’Ordino és una de les més importants d’Andor­ra, ja sigui des del punt de vista econòmic com des del polític. L’exposició recull alguns dels objectes que mostren com vivia la família, des de la biblioteca a estris quotidians. Com cada dissabte, l’exposició es completa amb un recorregut pels indrets de la parròquia més relacionats amb la família. A partir de les 11 del matí. Cal fer reserva prèvia.

Era del Raser. Baixos del Museu Postal

Ordino.

Fins al setembre del 2018.

tracking