Música

La Massana enceta un cicle per explorar els colors de l'orgue

La Massana enceta un cicle per explorar els colors de l'orgueC. L. M.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Massana estrenarà el 9 de juliol les primeres Jornades d’orgue ibèric (i gastronomia: sis restaurants s’hi afegeixen amb menús ad hoc), un projecte impulsat per l’Associació Amics dels Orgues amb la complicitat del comú i el quart i el patrocini d’Andbank, entitats que ahir van signar l’acord que garantirà la durabilitat d’aquesta iniciativa, com a mínim durant dos anys, els que queden de mandat. “I tant de bo d’aquí a 25 anys puguem estar celebrant el quart de segle, com Andoflora”, va confiar el cònsol, David Baró.

De moment, hi ha programació per al primer cicle, durant la setmana del 9 al 14 de juliol, que preveu conferències, un concurs internacional, una ruta pel patrimoni cultural massanenc, un seguit d’activitats infantils i cinc concerts –de franc– per explotar les potencialitats de l’instrument de l’església parroquial, un orgue que ha celebrat el desè aniversari i que és ideal per al repertori ibèric.

Obrirà el cartell de concerts Ignacio Ribas Taléns, organista titular a la Massana (també a Andor­ra la Vella), i per la programació desfilaran figures com Montser­rat Torrent, veterana pedagoga i instrumentista que als 93 anys continua en actiu. S’aprofitarà la seva presència per oferir-li un homenatge que se sumarà als nombrosos reconeixements que rep arreu, entre els quals la Creu de Sant Jordi a Catalunya. També, com la resta d’intèrprets, serà una de les ponents de les classes magistrals.

També multipremiat és el duet de Sílvia Márquez (orgue i clavecí) i Antonio Clares (viola), que situaran la música ibèrica en el context europeu amb el seu programa. Roberto Fresco ofrirà una evolució de la música per a orgue des del segle XVI fins a l’actualitat i Guy Bovet, compositor i improvisador, posarà música en directe a la projecció de la pel·lícula El Quixot, un film del 1926 dirigit per Lau Lauritzen molt desconegut però que recentment ha estat rescatat d’un arxiu privat.

tracking