Reportatge

Alerta per una borda a Entor

A Entorn, cap a la coma de Ransol, Leticia Pinaudeau va descobrir-hi l’estiu passat una borda, cal Piedro. Revisitada, li ha caigut l’ànima als peus.

Alerta per una borda a Entor

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Pinaudeau va denunciar a les xarxes socials l’estat en què s’ha trobat la borda canillenca després de l’hivern, amb parts esfondrades i un sostre que amenaça de cedir sota el pes de la neu que encara acumula. Una llàstima, considera, perquè la construcció encara es conserva en bon estat a l’interior, com va poder observar en les ullades que va poder fer-hi l’estiu passat. S’hi conserva un forn de llenya, un antic utensili per assecar el blat i part del mobiliari, probablement en servei fins a la dècada dels seixanta o setanta, estima Pinaudeau, qui es plany de l’estat en què s’ha trobat la construcció uns mesos després.

Pinaudeau explica que justament es va decidir a inscriure’s a l’associació Velles Cases Andorranes després de trobar-se amb la borda, moguda per la preocupació per l’estat de l’edifici i molt intrigada per conèixer-ne la història. Tant, que s’ha posat mans a l’obra per intentar trobar documentació sobre l’edificació, que, segons una dada encara per contrastar, podria haver estat construïda per immigrants italians. També és una de les situades a més alçada a Andorra.

Des de Velles Cases el president, Claude Benet, recorda que a part de la part estètica i constructiva de l’edifici, i per protegir aquest patrimoni vernacular de construccions en pedra seca, insisteix, el ministeri acaba de signar un conveni, hi ha la part de la memòria, la protecció del patrimoni històric, immaterial.

Benet considera que per fortuna, la tasca de Velles Cases està redundant en més sensibilització sobre el patrimoni entre la ciutadania. “Si no en les autoritats”, puntualitza.

Alerta per una borda a Entor

Alerta per una borda a Entor

tracking