Novè Art
Un saló amb dinosaures i nous valors
Jordi Bernet n’aixeca el teló recordant personatges com Clara de Noche
El 22è saló La Massana Còmic serà, segons el seu màxim artífex, Joan Pieras, “un còctel molt ben lligat i que espero que no emborratxi”. Al còctel hi ha un part important de dinosaures del còmic i la novel·la gràfica, gent com Jan –tan a la cresta de l’onada ara que el seu Superlópez passa a la gran pantalla, encarnat per Dani Rovira– o Rubén Pellejero, que ha fet reviure l’emblemàtic Corto Maltés “com si fos un Hugo Pratt ressuscitat”, en paraules de Pieras. També Jordi Bernet, que obre foc a l’edició d’enguany amb una exposició ja muntada al Museu del Còmic, un recorregut per personatges com Clara de Noche, un mite del còmic en espanyol. El contrapunt a la barreja el posen els autors novells, com l’andorrà Marc Huguet, qui entre els seus primers treballs compta els publicats al setmanari 7Dies.
Actuar com a planter, va recordar la consellera de Cultura massanenca, Jael Pozo, és un dels objectius de l’esdeveniment. Així, el saló va ser trampolí per a joves professionals, com Jordi Planellas o Ricardo Muñoz. Un altre dels objectius –i també una manera de mantenir la renovació constant del saló, va puntualitzar– és anar lligant complicitats amb institucions i entitats, com l’Associació Frikis d’Andorra, ja iniciada edicions enrere i que ha pres les regnes de tota la part lúdica del saló, o l’ambaixada de França. En aquest últim cas, ha estat aquesta la via d’entrada d’un dels noms del cartell, Tito, autor d’origen espanyol establert a França que en aquell país és molt popular per la sèrie Tendre banlieue, iniciada el 1982 i publicada en una revista juvenil. Autor molt reconegut en esdeveniments de gran envergadura com el Saló d’Angulema, en clau més adulta ha signat sèries com Soledad, que recupera la història de l’àvia en un poble de Toledo, barrejant memòria històrica i ficció. Tito protagonitzarà trobades amb alumnes de diferents nivells dels sistemes educatius andorrà i francès durant tota la setmana prèvia al saló.
En el cap de setmana del 27 al 29 –la inauguració divendres al vespre, com sempre– els espais de la Closeta estaran ocupats per mitja dotzena d’exposicions. Josep Maria Beroy (autor d’obres com Dr. Mabuse 666/999 i que signa el cartell d’enguany del saló massanenc) exhibirà la sèrie més recent, A la sombra del Convoy, creada inicialment per al mercat francès i que l’ha tornat a col·locar a la cresta de la onada com a historietista després d’un temps centrat fonamentalment en la il·lustració.
Si recentment havia passat pel saló Joan Mundet, il·lustrador del Capitán Alatriste de Pérez-Reverte, en aquesta ocasió el convidat és Carlos Puerta, de qui justament Mundet va agafar el relleu en aquesta tasca. A la Massana presentarà la trilogia Baron Rouge, sèrie que ja ha estat publicada a una desena llarga de països.
Jan, un dels habituals del saló, torna a ser-hi present, però no amb el Superlópez tan en voga ara mateix, sinó amb originals (de fet, un remake dels originals, en realitat perduts) de Don Talarico, el castillo encantado.
Un altre dels que posen nom i rostre a l’edició és Alfonso Font, un veterà que va signar als seixanta històries com Hazañas del Oeste i Sioux i que aquí arriba amb la trilogia protagonitzada per Héloïse de Montfort, publicada a França i recentment editada a Espanya.
En clau de joves autors també hi haurà Álvaro Ortiz, que desplegarà els cinc treballs publicats des del 2012: Cenizas (2012), Murderabilia (2014), Rituales (2015), Dos holandeses en Nápoles (2016) i Viajes (2016).
El punt teòric el posarà Álvaro Pons, un dels més reconeguts coneixedors del còmic a Espanya, col·laborador habitual de mitjans com ara el diari El País i, sobretot, autor del blog La cárcel de papel, un referent del còmic, tant del que s’edita a Espanya com al mercat internacional. Pronunciarà una conferència la tarda de dissabte, a les sis. El mateix dia que el programa preveu que es faci la presentació d’El rumor de los insectos por la noche, llibre de terror signat per Àlex Puig, David Arrabal i Martín Blanco (12.30 hores).