Reportatge

Donar la batalla amb rimes

El rap, després de dècades de supervivència com a música de carrer, se situa al bell mig del panorama mediàtic. I no sols per les batalles per la llibertat d’expressió que lliura a Espanya, que també. A Encamp s’espera dissabte dos dels grans: Chuty i Skone.

Donar la batalla amb rimes

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Un grup de rapers espa-nyols, setze, posen veu a un rap d’“autoinculpació musical col·lectiva”, en resposta a les penes de presó imposades a Valtonyc o Pablo Hasel. “No crec que s’hagin de posar límits a la llibertat d’expressió, independentment de com siguis d’afí o no a una ideologia, excepte quan hi ha incitació a l’odi”, reflexiona Skone, nom artístic del malagueny José Miguel Manzano. I aquí planteja una qüestió: on està aquesta línia vermella i a qui s’aplica? “perquè jo em canso de veure grups neonazis proliferant a les xarxes sense conseqüències i moltes samarretes amb esvàstiques als camps de futbol”.

Chuty, és a dir, el madrileny Sergio Castro, puntualitza que “ens fa mal que només es parli de rap per qüestions negatives, els mitjans no es fan ressò dels rapers quan anem a les escoles a parlar sobre bullying”, com faran dissabte a Encamp, “o quan ens posicionem contra el racisme”. Matís a banda, per descomptat, assevera, “és excessiu” el càstig imposat a Valtonyc, “quan sembla que per matar et caigui menys que per expressar la teva opinió”.

Amb el debat, però, la música hip hop s’ha situat en primer pla. Però no sols per situacions com l’actual, coincideixen els dos rapers, gua-nyadors de la Red Bull Batalla de Gallos en diferents ocasions, que seran les estrelles de la novena edició de l’Encamp Nit, organitzada des del Punt d’Informació Juvenil. “Ja fa uns anys que ha deixat de ser un moviment minoritari”, assegura Chuty/Castro. Internet va “democratitzar” aquest estil musical, creant una massa de seguidors que els mitjans tradicionals ja no podi-en seguir ignorant. Argumentació amb la qual coincideix de ple Skone/Manzano, qui per cert és col·laborador assidu de la radiofórmula comercial per excel·lència: “si les ràdios i les televisions ens haguessin continuat ignorant hauria estat com intentar tapar el sol amb un dit”, gràficament parlant. “Però els mitjans aposten sempre sobre segur”, recorda.

Cap contradicció

I entrar en el mainstream no suposa cap contradicció per a qui practica un estil fins ara contracultural, nascut al calor (o fred) dels carrers? “Depèn. Quan comences a rapejar pots confondre la música amb la identitat, fins i tot amb la identitat moral, però al final és música, una música que es mou per certs patrons i, per què no?, també pot ser comercial”, reflexiona el malagueny. Per a qui “sí pot haver-hi un sector que roman al paleolític” i que potser no entén que aquesta música “es pluralitzi, es globalitzi, arribi a aquella senyora que està veient la tele i que potser s’hi interessa”.

A Andorra arribaran el cap de setmana per actuar per primer cop en les seves carreres. Però no sols oferiran una exhibició: també oferiran una xerrada als joves sobre assetjament escolar. “Els podem parlar de tu a tu. Tenen una imatge de nosaltres que ja no és la del profe que els dona la fotocòpia de la fotocòpia de la fotocòpia” per abordar el tema, ironitza Skone. Normalment se’ls escolten amb unes altres oïdes “perquè parlem des de la nostra experiència”. I aquí aprofita per posar-se crític amb el sistema escolar: el bullying, considera, és en part un producte d’aquest “sistema de cribes, on no t’ajuden a trobar en què ets bo, sinó que et qualifiquen amb un número i quan vas a l’escola i no t’agrada i tens zeros el teu ego es veu afeblit; aleshores ho reforces insultant al del costat”.

L’art de la rima improvisada

També oferiran a l’audiència consells en l’art de la rima improvisada. “Temps, el que més necessites és molt de temps, no s’aconsegueix en dos dies”, afirma Chuty. “S’aprèn fent molts assajos de prova i error.” També ajuda, proposa, “com més culte siguis, i no em refereixo exclusivament a tenir una carrera, sinó també a conèixer l’actualitat, la realitat que t’envolta, haver llegit, vist cine”, tot allò que enriqueix el vocabulari. “I has de ser despert a l’hora de llegir situacions”, hi afegeix Skone, i la musicalitat: “perquè el rap no és parlar amb una base de fons”.

Donar la batalla amb rimes

tracking