Reportatge

Deu anys de llibres i un best-seller

El març del 2008 obria les portes Llibre Idees, projecte llargament somiat per un parell d’enginyers que volien fer una llibreria a la mida dels seus gustos i interessos, esperant connectar amb els del públic. Ahir celebraven els deu anys, amb tot un seguit d’activitats.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Festa per als més petits. Que són un percentatge habitual del públic de la llibreria, explica Pamela Méndez, propietària de l’establiment. “Jo estic molt contenta que la gent d’Andorra llegeixi i ens permeti tirar endavant”, però sobretot, confessa, “em fa il·lusió veure els nens que entren a buscar llibres i s’emocionen amb ells”. Encara que sigui el dels youtubers que segueixen. “És igual, el més important és que s’aficionin a la lectura, que al·lucinin amb la història, després ja crearan l’hàbit”.

Ho diu sabent de què parla: ella mateixa, confessa, no es va convertir en lectora fins als 20 anys. Com a enginyera de formació sempre havia estat “més de números”. Un dia algú li va recomanar La casa de los espíritus, d’Isabel Allende, compatriota seva. Es va quedar enganxada per sempre més. Quan ella i el seu home, espanyol emigrat a Xile, van concebre la idea de tornar a Europa també van carregar a l’equipatge la idea d’obrir una llibreria. Potser de cara a la jubilació, ironitza. Però el 2005 una oferta de feina els va portar al Principat i Méndez es va trobar recorrent els carrers cèntrics sense trobar una llibreria i va començar a plantejar-se seriosament, recorda, obrir-ne una de ben ubicada, a la vista de propis i forans.

Una xarxa

El pla era més ambiciós encara: ella va deixar la seva feina i en uns anys es veia gestionant una xarxa de quaranta llibreries d’Andorra a Espanya. Però els temps no van acompanyar. De fet, la segona oberta al país, a l’avinguda Meritxell, va tancar en menys de dos anys. Però tot i alentir-se el projecte per la crisi, ara per ara compten amb quatre rèpliques d’Idees a València.

Tot això –a banda del plaer que la llibretera diu haver trobat en el contacte directe amb els lectors: “aprenc molt cada dia d’ells”– és el que durant la tarda d’ahir van celebrar a l’establiment. Amb un acte central: el lliurament d’un premi –una escultura de Jordi Casamajor, entregat per la ministra de Cultura, Olga Gelabert– a l’autor del llibre més venut en aquesta dècada, la Nova aproximació a la història d’Andorra, de Jordi Guillamet. “Poca broma! Ha estat tota una sorpresa”, va reconèixer l’autor, satisfet. “Era un llibre que prevèiem que tingués una durada de deu anys, del 2009 al 2019, que fos de llarg recor­regut”, explica. I tot que a Espanya no ha tingut grans vendes, sí que ha obtingut molt de ressò al país. “Potser perquè ja el vam fer amb la picardia que fos molt visual, amb una selecció de fotos poc conegudes o curioses, en tot cas molt llamineres”. Un llibre que enganxa i del qual es pot suposar que molta gent del país en té un exemplar a casa seva.

Parlant de rànquings de vendes, al volum de Guillamet –es despatxa molt per Nadal i Sant Jordi, per regalar– el segueix La bíblia andorrana, novel·la d’Albert Villaró. El tercer, Història digital d’Andorra, de Jordi Planellas.

Els personatges del Club Piolet d’Andorra Televisió van ser els altres protagonistes de la tarda festiva, que va incloure tallers de globoflèxia i maquillatge, així com concursos i sorteigs de regals.

Deu anys de llibres i un best-seller

tracking