escenaris

Les pallasses tornen a la capital

El comú destina 20.000 euros a una “tímida” recuperació del festival, limitat a tres dies

Les pallasses tornen a la capital

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Temporada de luxe, la 52a de teatre que presenten conjuntament els comuns d’Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria, amb primers espases de l’escena, de Lluís Homar (amb el Cyrano amb què ha entusiasmat Barcelona) a Ramon Madaula; de Clara Segura a Toni Albà i Jordi Bosch, i muntatges dirigits per Carlos Latre, Sergi Pompermayer o Sílvia Munt. Però per damunt de tanta brillantor de rostres mediàtics sobresurt la intenció del comú de la capital de recuperar el tristament desaparegut Festival de pallasses.

Una recuperació que faran “tímidament”, advertia el cònsol menor, Marc Pons. Que ningú tingui “l’expectativa del mateix nivell” de la primera era del festival (cinc edicions). Per començar, aleshores s’hi destinaven 120.000 euros de pressupost i enguany n’hi ha 20.000 de disponibles. I no serà una setmana, sinó tres dies, de dijous, 3 a dissabte 5 de maig, i en espectacles que no s’expandiran per places i carrers, sinó que quedaran confinats a l’escenari del Comunal. Però és un començament. Uns reinicis que, això sí, han confiat a l’antiga codirectora del certamen, la pallassa catalana Pepa Plana, amb carta blanca per dissenyar la programació.

De moment no serà un festival de pallasses pròpiament dit, amb entitat pròpia, sinó que quedarà constrenyit a l’àmbit de la temporada teatral, anualment. “En el futur, esperem que es vagi consolidant” i ja s’aniran prenent decisions sobre la marxa, va apuntar Pons.

Tots dos comuns han incrementat els diners: el de la capital, amb 40.000 euros (la meitat, dèiem, per a les pallasses) i el lauredià pujant fins als 30.000 per als quatre espectacles presentats (10.000 més que l’últim cartell).

Ossos, de Sergi Pompermayer (a banda de l’escena va ser guionista dePlats bruts, Jet Lag o La Riera) i interpretada per Fermí Fernàndez i Toni Albà, dona el tret de sortida el proper dia 22, al Claror. Una peripècia d’humor absurd amb la troballa (real) de les restes de Miguel de Cervantes.

Sant Julià segueix en clau de comèdia, negra en aquest cas, amb Mala broma, un text de Jordi Casanovas (a banda de Sopar amb batalla, té un text del 2004 titulat Andorra). Comèdia d’intriga amb “mala bava”. I en Lluís Homar recau el tancament de la temporada al Claror. Amb un Cyrano que ha rebut els més grans elogis de públic i crítica.

McGuffin, un homenatge a Hitchcock en clau de comèdia negra, és clar, obre el 15 de març el cartell al Comunal. Dirigida per Carlos Latre i amb els televisius Jordi Ríos i Mònica Pérez (Polònia, Crackòvia) a l’escenari. A l’abril, Adossats, escrita i dirigida per Ramon Madaula i amb Jordi Bosch encapçalant l’elenc. Comèdia àcida sobre relacions familiars. I per tancar, al maig, Les noies de Mossbak Road, al voltant de l’amistat i amb tota la fitxa, tècnica i artística, en femení amb direcció de Sílvia Munt i un trio actoral format per Clara Segura, Daniela Freixas i Marta Marco.

No hi ha espai per a produccions del país, però sí que n’hi haurà a la 53a edició, van assegurar des d’ambdós comuns.

tracking